WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αποφύγετε το διαζύγιο μετά τα 40 (αν δεν το θέλετε πραγματικά)


JTeam

6 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς να αποφύγετε το διαζύγιο μετά τα 40 (αν δεν το θέλετε πραγματικά)
Pexels
Δεδομένου ότι το 42% των ζευγαριών καταλήγουν αναπόφευκτα σε διαζύγιο κοντά σε αυτή την ηλικία, οι ειδικοί προτείνουν μερικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν πείτε το οριστικό αντίο

H πιο συχνή ηλικία για διαζύγιο είναι τα 45-49. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν στοιχεία από έρευνες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, καθώς λίγο πριν την πέμπτη δεκαετία της ζωής μας, παρατηρείται ότι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα. Μπορεί η ανάγκη για φυγή να προκύψει νωρίτερα, αργότερα ή ποτέ αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι ο χωρισμός έρχεται κάπου στα 40.

Η Gwyneth Paltrow πήρε διαζύγιο στα 41 της μετά από 13 χρόνια γάμου, η Rachel Stevens χώρισε στα 44 της μετά από 12 χρόνια και η Davina McCall χώρισε στα 49 της μετά από 17 χρόνια γάμου. Η λίστα με τα παραδείγματα είναι μεγάλη και οι ειδικοί επιμένουν πως υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν πείτε το οριστικό αντίο στον γάμο σας.

Τα λεγόμενα "baby years" μιας σχέσης περνούν με επιτυχία για τα περισσότερα ζευγάρια ακόμη και όταν έρχεται στον κόσμο ένα παιδί μαζί με όλα όσα σημαίνει αυτό. Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι η περίοδος που ακολουθεί παρόλο που τα πράγματα τότε γίνονται πιο εύκολα και τα παιδιά είναι πια έφηβοι. Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια, αρκετά πιο διογκωμένες.

Στα πρώτα χρόνια του γάμου λειτουργεί περισσότερο το "fight or flight" σύνδρομο. Και οι δύο χτίζουν την καριέρα τους, μεγαλώνουν τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο, κάνουν τον «πυροσβεστήρα» όταν προκύπτει ένα πρόβλημα και γενικά βάζουν τα δυνατά τους όταν θέλουν να δουν τη σχέση τους να πετυχαίνει.

Η δυσφορία που φέρνει η μέση ηλικία

Όλα ξεκινούν όταν τα ζευγάρια μπαίνουν στην περίοδο όπου ορίζεται από τη «δυσφορία που φέρνει η μέση ηλικία», σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Η σύμβουλος σχέσεων, Simone Bose αναφέρει πως περίπου στα 10 χρόνια γάμου, τα ζευγάρια κάνουν λιγότερη προσπάθεια και επαναπαύονται. Όσα έβρισκαν κάποτε ελκυστικά επάνω στον σύντροφό τους, αρχίζουν να γίνονται τώρα ανυπόφορα.

«Οι πιο χαλαροί τύποι γίνονται τεμπέληδες και οι επιθετικοί, εντελώς χειριστικοί», εξηγεί η Bose ενώ η κρίση που προκύπτει ανάμεσα στο ζευγάρι, κάνει και τους δύο να αναρωτιούνται αν πρέπει να παλέψουν για τη σχέση τους ή να παραιτηθούν, αναζητώντας νέες περιπέτειες.

Δεδομένου ότι το 42% των ζευγαριών καταλήγουν αναπόφευκτα σε διαζύγιο, οι ειδικοί προτείνουν μερικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν πείτε το οριστικό αντίο. Όταν ο ενθουσιασμός και το σεξ αρχίζουν να περιορίζονται επικίνδυνα, οι ψυχολόγοι επιμένουν πως πρέπει να επιχειρήσετε τη συμβουλευτική.

Βοηθά ώστε να ακούσετε πραγματικά τον σύντροφό σας και τις ανάγκες του. Σημαντικό επίσης είναι να επεξεργαστείτε καλύτερα και τις δικές σας ανάγκες αλλά και όσα πρέπει να διορθώσετε σε εσάς για να εξελιχθεί η σχέση σας.

Μετά το πρώτο αυτό βήμα, καλό είναι να δώσετε πραγματικό χώρο (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) σε εσάς και τον σύντροφό σας για να μη νιώσετε ποτέ ότι θέλετε να δραπετεύσετε από αυτό που έχετε δημιουργήσει μεταξύ σας.

Κάντε ό,τι σας γεμίζει με αυτοπεποίθηση καθώς αυτό θα φέρει ανανέωση και τον χαμένο ενθουσιασμό, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα απλό χόμπι. Η συναισθηματική οικειότητα είναι επίσης απαραίτητη για να πετύχει η σχέση, όπως φυσικά και σε σεξουαλικό επίπεδο.

Μαθαίνοντας να μιλάτε ανοιχτά για τα πάντα και να επικοινωνείτε όλες σας τις ανάγκες και τις επιθυμίες, έρχεστε πιο κοντά με τον σύντροφό σας, διώχνοντας μακριά το σύννεφο του χωρισμού που σχηματίζεται συνήθως πιο έντονα σε αυτή την ηλικία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.