UPDATE #NOW

«Οφείλω την καριέρα μου στα "όχι" που είπε ο DiCaprio»: Ο Christian Bale σε μία love it or hate it συνέντευξη


Κλέλια Φατούρου

6 Οκτωβρίου 2022

«Οφείλω την καριέρα μου στα "όχι" που είπε ο DiCaprio»: Ο Christian Bale σε μία love it or hate it συνέντευξη
GQ Magazine/GREGORY HARRIS
Μίλησε για τη σχέση του με την υποκριτική, τους άλλους ηθοποιούς αλλά κυρίως, με τον εαυτό του

Ο Christian Bale είναι μία τρομερά ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Δεν ξέρεις αν τον μισείς, επειδή είχαν ακουστεί φήμες για την κακοποίηση που ασκούσε στις γυναίκες της οικογένειάς του, αν θεωρείς ότι πάσχει από ανίατο κωλοπαιδισμό, αν πιστεύεις ότι είναι βαθιά σκοτεινός και ικανός για πολλά. Ή αν τελικά τον συμπαθείς επειδή είναι ένας άνθρωπος που απλώς θέλει να κάνει τη δουλειά του και μετά να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, έχει πολλά ελαττώματα αλλά τουλάχιστον τα παραδέχεται και μισεί να μιλά για τον εαυτό του. Βασικά, να είναι ο εαυτός του.

Έδωσε μία συνέντευξη στο GQ, που κάποτε πίστευε ότι είναι ένα περιοδικό που απευθύνεται σε serial killers γιάπηδες, σαν τον ρόλο του στο American Psycho. Αποφεύγει σθεναρά τις προσωπικές ερωτήσεις, εκνευρίζει τον δημοσιογράφο, προτιμά να κάνει εκείνος τις ερωτήσεις και δεν τον ενθουσιάζει η υποκριτική. Δεν καταλαβαίνει γιατί τον λέμε πρωταγωνιστή, δεν κάνει παρέα με άλλους ηθοποιούς στο Los Angeles και νιώθει απόλυτη έκσταση όταν δεν δουλεύει. Μήπως όλα αυτά είναι που τον κάνουν εξαιρετικό ηθοποιό;

Η καριέρα του ξεκίνησε στα 13, με το "Empire of the Sun" του Steven Spielberg, αλλά εκείνος το έκανε για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Μέχρι τότε, είχε μετακομίσει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας του πιλότου πατέρα του, τον οποίο έχασε στα 20κάτι του. Η μεγάλη του αδερφή έζησε σε ορφανοτροφείο και μετακόμισε στο Los Angeles, επειδή κατάγεται η γυναίκα του από εκεί αλλά και επειδή το κλίμα ήταν καλό για την υγεία του πατέρα του. Έχει 4 υποψηφιότητες για ένα Όσκαρ και ένα αγαλματίδιο και 35 χρόνια δουλειάς.

Αν και μισεί τις συνεντεύξεις, τις οποίες αποκαλεί «αργό δημόσιο θάνατο», τώρα ήταν απαραίτητο να το κάνει, γιατί επιστρέφει με 3 ταινίες. Το "Thor: and Thunder" που είδαμε το καλοκαίρι, το "Amsterdam"του παλιού φίλου του, David O. Russell που βγαίνει τώρα και το "The Pale Blue Eye" που έρχεται στο τέλος της χρονιάς. «Κανείς δεν θέλει να δει τόσο πολύ τη φάτσα μου. Εγώ δεν θέλω σίγουρα», λέει, αλλά δεν είναι ότι είχε και την επιλογή.

Είναι ωμά ειλικρινής, γιατί πιστεύει ότι αυτός και όλοι οι ηθοποιοί της γενιάς του οφείλουν την καριέρα τους στους ρόλους που απορρίπτει ο Dicaprio. Λατρεύει το τραγούδι και το έκανε για την ταινία "Amsterdam" αλλά τελικά έβαλαν άλλη φωνή. «Πίστευαν ότι δεν θα το καταλάβω επειδή είμαι τόσο φάλτσος. Και η οικογένειά μου με παρακαλά να σταματήσω όταν τραγουδάω στο σπίτι, αλλά εγώ το χαίρομαι τόσο πολύ».

Είναι συνηθισμένος στο να υποδύεται τους αντιπαθητικούς αντι-ήρωες, αλλά τελικά είναι μάλλον επιλογή του. Προτιμά να κάνει ανθρώπους που δεν συμπαθεί, κι ας μην αρέσουν στο κοινό. Φέτος, μπήκε για πρώτη φορά στο σύμπαν της Marvel, επειδή του αρέσει το Ragnarok, όπως και στον γιο του, αλλά παραδέχεται ότι η υποκριτική απέχει από τους ρόλους της Marvel. «Το βασικό είναι να θυμάσαι σε ποια σκηνή των γυρισμάτων είσαι και να μην σκοντάφτεις φορώντας την τουνίκ».

Jenny.Gr

Σε ό,τι αφορά την υποκριτική, δεν έχει καμία στρατηγική στις επιλογές του, δεν νιώθει καθόλου πρωταγωνιστής, δεν σκοπεύει να είναι ο εαυτός του και δεν κάνει παρέα με ηθοποιούς. Ούτε όταν ήταν child actor και έβλεπε τα συνομήλικα παιδιά να τσιρίζουν επειδή θα βγουν στην οθόνη. Παρόλα αυτά, δεν σκέφτηκε ποτέ να τα εγκαταλείψει. Ήξερε ότι αυτή θα ήταν η διαδρομή του. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην βαρεθεί, να μην νιώσει ποτέ μονοτονία. Ίσως η μόνη συμβουλή που συγκράτησε από τον πατέρα μου.

Η καριέρα του ξεκίνησε νωρίς αλλά του πήρε πολύ καιρό να αρχίσει να πληρώνεται καλά για αυτό. Ίσως επειδή οι περισσότεροι σκηνοθέτες δεν τον ήθελαν. Για το "American Psycho", πληρώθηκε λιγότερα από τους κομμωτές και μακιγιέρ της ταινίας. Ακόμα και τώρα, ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι ποτέ η πρώτη επιλογή και ότι πάντα τρώει τα «αποφάγια» του Leonardo DiCaprio, του αγαπημένου ηθοποιού του Hollywood.

Η κουβέντα πηγαίνει στο method acting, το οποίο δεν είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει. Υποστηρίζει ωστόσο ότι δεν θέλει πολλές σχέσεις με τους συναδέλφους του, γιατί είναι «σαν να προσπαθείς να κολυμπήσεις και να γελάσεις μαζί». Όταν γνώρισε τον Chris Rock στα γυρίσματα του "Amsterdam", έπιασε την κουβέντα και κατάλαβε αμέσως ότι λειτουργεί σαν fan. Του είπε ότι θα κρατήσεις τις αποστάσεις του και ο Rock τον είπε μ@λάκα. «Ναι φίλε, συγγνώμη», ήταν η απάντηση του Bale.

Αναφέρεται στο συμβάν μεταξύ του σκηνοθέτη David O. Russell και της Amy Adams στο American Hustle. Οι δυο τους διαπληκτίστηκαν και μπήκε στη μέση ο Bale για λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής, όπως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του. Και θεωρεί ότι πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, υπάρχει πάντα περίπτωση να μην ταιριάζουν οι προσωπικότητες. «Κανένας από τους δύο δεν θα έκανε πίσω». Και είναι οκ. Απλώς συνέχισαν χωρίς εκείνη.

Τη δεύτερη φορά που συναντά τον δημοσιογράφο για συνέντευξη, του ζητά συγγνώμη επειδή νιώθει ότι δεν του μίλησε πολύ και ότι απέκρυψε στοιχεία του εαυτού του. Ο εαυτός του όμως φαίνεται μέσα από τις στιγμές που κρύβεται, όταν πηγαίνει αλλού τη συζήτηση, αλλά αναφέρεται στον πατέρα του, έστω και άθελά του. Όταν λέει ότι δεν είναι οκ να είσαι ο εαυτός σου. Όταν παραδέχεται ότι του αρέσει να εξουθενώνει τον εαυτό του γιατί τον μεταφέρει σε ένα άλλο μέρος. Όλα αυτά συνθέτουν τον Christian Bale.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο GQ Magazine