UPDATE #NOW

Η Michaela Coel άλλαξε τον κόσμο με το "I May Destroy You" και τώρα θα κάνει το ίδιο με το "Black Panther"


Κλέλια Φατούρου

7 Οκτωβρίου 2022

Η Michaela Coel άλλαξε τον κόσμο με το "I May Destroy You" και τώρα θα κάνει το ίδιο με το "Black Panther"
Vogue Magazine/ MALICK BODIAN
Μία σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτιδα που δεν φοβάται να αντιμετωπίζει τους φόβους της

Η Michaela Coel είναι ατρόμητη, όχι επειδή δεν φοβάται, αλλά επειδή αντιμετωπίζει τον φόβο όταν έρχεται. Είναι η γυναίκα που γνωρίσαμε μέσα από την αυτοβιογραφική σειρά "I May Destroy You", για τη σεξουαλική παρενόχληση. Είναι όμως και ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα.

Η 35χρονη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα βρέθηκε ξανά στην πατρίδα των γονιών της, την Γκάνα, για να φωτογραφηθεί για τη Vogue, αλλά και για να επισκεφθεί τον πατέρα της. Μεγαλωμένη στο Λονδίνο, άργησε να ανακαλύψει τις ρίζες της, αλλά όταν το έκανε, λάτρεψε τον τόπο και ένιωσε ότι βρίσκεται στο σπίτι της.

Κάνει rollerskating για τη φωτογράφηση, ένα χόμπι που ξεκίνησε πέρυσι και που της δίνει αυτό το συναίσθημα της χαλαρής ευφορίας. «Νομίζω ότι οι skaters δεν είναι ποτέ αγχωμένοι ή στην τσίτα. Έχουν θετικά vibes, γιατί έτσι σε κάνει να νιώθεις αυτό το άθλημα». Το βασικό της γνώρισμα όμως είναι ότι δεν φοβάται καθόλου το ρίσκο. Ξεκίνησε ιρλανδικό χορό, ενώ ήταν το μόνο μαύρο κορίτσι στην ομάδα και γρήγορα μπήκε σε talent show. Ξεκίνησε πρόσφατα και την πάλη, όταν βρισκόταν σε μία δύσκολη φάση της ζωής της.

Και ενώ νομίζεις ότι βρίσκεται σε μία αέναη κίνηση, ξέρει πολύ καλά και πότε να φρενάρει και πώς να βάζει τα όριά της, ειδικά στα επαγγελματικά της. Όταν μετά την τεράστια επιτυχία του "I May Destroy You", οι παραγωγοί της έστελναν λουλούδια, περιμένοντας από εκείνη τη επόμενο big hit, εκείνη πάτησε απλά το pause, πήγε στην Ισλανδία, το μόνο μέρος που δεν είχε lockdown τότε, νοίκιασε Airbnb και είδε τα αξιοθέατα.

Ξεκίνησε με τη fun σειρά Chewing Gum, όπου υποδύεται την 20something Tracey Gordon, η οποία θέλει να απαλλαγεί οριστικά από την παρθενιά της. Στον 2ο κύκλο της σειράς, βγήκε ένα βράδυ για να συναντήσει έναν φίλο σε μπαρ. Έπαθε blackout, δεν θυμάται τίποτα και κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Αυτό το συναισθηματικό και σωματικό τραύμα έγινε η πλοκή της σειράς της αργότερα, ενώ υπήρξε και ο λόγος που ξεκίνησαν οι κουβέντες για τη συναίνεση. Για την ακρίβεια, στο I May Destroy You, αναφέρεται η αισχρή συνήθεια του stealthing, που συμβαίνει όταν ο παρτενέρ αφαιρεί ερήμην σου το προφυλακτικό.

Αυτό ενέπνευσε τη γερουσιάστρια Maite Orsini, η οποία φρόντισε να δημιουργηθεί νομοσχέδιο για το φαινόμενο και να περάσει στη Χιλή. Η Michaela Coel μπορεί να είναι περήφανη για την αλλαγή που έφερε, μόνο και μόνο μέσα από το ότι ποινικοποιήθηκε το stelathing. Εξάλλου, είπε όχι στο Netflix και σε συμφωνία 1 εκατομμυρίου για να κάνει αυτή τη σειρά, με τη βοήθεια των BBC και HBO. «Το όχι είναι η μόνη δύναμη που έχεις σε αυτή τη βιομηχανία, και είναι ο μόνος τρόπος για να χαράξεις ένα μονοπάτι.

Ενέπνευσε επίσης και τη μητέρα της, Kwenua Osborne, να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη όταν ήταν παιδί. Είναι πολύ δεμένες και ήταν ο άνθρωπος που έραβε τα ρούχα της σε κάθε δημόσια εμφάνιση, πριν ξεκινήσουν οι συνεργασίες με οίκους, όπως ο Balenciaga. Οι γονείς της είναι χωρισμένοι αλλά πλέον τους αντιμετωπίζει ως ενήλικες και όχι ως γονείς. Καταλαβαίνει πόσο δύσκολο ήταν να αφήσουν τη χώρα τους και να κάνουν όποια δουλειά έβρισκαν προκειμένου να μεγαλώσουν τις κόρες τους.

Jenny.Gr

Θα τη δούμε πολύ σύντομα στο "Black Panther: Wakanda Forever", που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο και που ήταν όνειρο ζωής για εκείνη. Δεν τα κατάφερε στην οντισιόν του πρώτου μέρους, αλλά ο σκηνοθέτης Ryan Coogler ήξερε ήδη ότι θα την έχει στο sequel. «Νομίζω ότι για πολλούς ανθρώπους ήταν η πρώτη φορά που νιώσαμε ότι έχουμε εκπροσώπηση σε μία πλατφόρμα και που αφορά τη μαγεία της Αφρικής και των προγόνων μας».

Αυτό που την έκανε να πει το ναι με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό είναι ότι ο ρόλος της είναι queer. Η Aneka είναι αρχηγός και εκπαιδεύτρια μάχης σε μία ομάδα ατρόμητων πολεμιστριών. Εκεί ερωτεύεται τη συμπολεμίστρια Ayo και η σχέση τους είναι απαγορευμένη. «Ήθελα να δείξω αυτόν τον ρόλο στην Γκάνα, όπου το να είσαι γκέι ή υποστηρικτής, είναι παράνομο. Δεν είναι απλά πολιτική, είναι απαγόρευση του να είσαι ο εαυτός σου. Και ξέρω ότι οι άνθρωποι της Γκάνας θα έρθουν να με δουν, επειδή είμαι κι εγώ από εκεί».

Χωρά ο έρωτας σε μία τόσο περιπετειώδη ζωή; «Θέλω έναν σύντροφο. Αγαπώ το ρομάντζο και ειδικά εκείνο που μετατρέπεται σε κάθε βαθύτερο. Μία σχέση με κατανόηση, διαφάνεια, συγχώρεση και ειλικρίνεια. Πρέπει όμως να βρεις το κατάλληλο άτομο κι εγώ δεν έχω γνωρίσει πολλούς υγιείς άντρες. Προσπαθώ όμως να το δουλέψω με ψυχοθεραπεία και κάθε άτομο που γνωρίζω, είναι πιο υγιές από το προηγούμενο». Αυτή η τελευταία φράση αποδεικνύει και το τι σημαίνει ατρόμητη. Να αντιμετωπίζεις τον φόβο και όχι να μην φοβάσαι.