UPDATE #NOW

Ladies, Wine & Design Athens: Το project που ενισχύει επαγγελματικά τις γυναίκες και τα non-binary δημιουργικά άτομα


Κλέλια Φατούρου

4 Δεκεμβρίου 2022

Ladies, Wine & Design Athens: Το project που ενισχύει επαγγελματικά τις γυναίκες και τα non-binary δημιουργικά άτομα
Μιλήσαμε μαζί τους και μάς έλυσαν αρκετές απορίες, δίνοντάς μας ταυτόχρονα έμπνευση για να τολμήσουμε να ξεκινήσουμε κάτι που ίσως ονειρευόμασταν καιρό

Το πιθανότερο είναι ότι έχεις πέσει πάνω στο Instagram με το φρέσκο όνομα και τις τρομερά απαραίτητες δράσεις. Πίσω από το project Ladies, Wine & Design Athens της Ελλάδας είναι η Δήμητρα, αρχιτέκτων και μαέστρος της ομάδας. Η Δέσποινα, που έχει σπουδάσει Business Administration και μαζί με την μουσικό και απόφοιτο της γαλλικής φιλολογίας Σοφία, οργανώνουν τις καμπάνιες. Οι αρχιτέκτονες Μαριάδνη και Αργυρώ επιμελούνται τα γραφιστικά και η ψυχολόγος τους, Μελίνα αναλαμβάνει τα event. Η ομάδα δεν είναι σταθερή, αλλά οι ρόλοι είναι πάνω κάτω οι ίδιοι.

«Στηρίζει, ενδυναμώνει, εμπνέει, δημιουργεί επαφές και συνεργασίες, αναδεικνύει! Μέσα από μια σειρά συναντήσεων και δράσεων, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας και των non-binary δημιουργικών ατόμων», είναι ο βασικός στόχος του Ladies, Wine & Design Athens. Μιλήσαμε μαζί τους και μάς έλυσαν αρκετές απορίες, δίνοντάς μας ταυτόχρονα έμπνευση για να τολμήσουμε να ξεκινήσουμε κάτι που ίσως ονειρευόμασταν καιρό.

Πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη και γιατί χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο στην Αθήνα;

H Αθήνα, ουσιαστικά η Ελλάδα, είναι η τελευταία χώρα στο gender equality index, που σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα. Γενικά, έρευνες έχουν δείξει πως το 53,5% των ατόμων που φοιτούν σε σχολές των δημιουργικής βιομηχανίας είναι γυναίκες, ενώ μόνο το 11% των γυναικών είναι καλλιτεχνικές διευθύντριες ή CEOs. Κάτι δεν μάς φαίνεται καθόλου σωστό σε αυτό.

Jenny.Gr

Μιλάμε για ένα project που υπάρχει σε περισσότερες από 285 πόλεις. Συνδέεστε με κάποιο τρόπο μεταξύ σας;

Κατά καιρούς γίνονται συνεργασίες μεταξύ διαφόρων παραρτημάτων. Εμείς, πριν από περίπου δύο χρόνια συνεργαστήκαμε με το παράρτημα της Τζακάρτα σε μια διαδικτυακή συνάντηση γύρω από την εξ αποστάσεως εργασία, όπου και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας και τα μαθήματα που πήραμε σαν ομάδα δουλεύοντας από απόσταση, και τις τεχνικές που ακολουθούμε ώστε να σκεφτούμε τις δράσεις και τις καμπάνιες μας. Ακόμα, υπάρχει το leaders conference που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη και διοργανώνεται από την Jessica Walsh. Δυστυχώς δεν έχουμε συμμετάσχει καθώς έχει αναβληθεί τα τελευταία χρόνια λόγω COVID. Και τέλος, υπάρχουν και γκρουπ στο Facebook και στο discord στα οποία όλα τα chapter leaders αλληλοβοηθούμαστε και αλληλοστηριζόμαστε.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει μία γυναίκα ή non binary άτομο;

Να είναι ένα δημιουργικό άτομο. Τελεία.

Κατά πόσο έχουν βοηθηθεί στη δουλειά τους μέσα από εσάς;

Μέσω των συναντήσεών μας και των υπόλοιπων δράσεών μας, όχι μόνο προβάλλεται η δουλειά Ελλήνων γυναικών και non-binary δημιουργών, αλλά δημιουργούνται ισχυρές και πολύ επιτυχημένες συνεργασίες. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά λαμβάνουμε μηνύματα από μέλη ότι τούς βοηθήσαμε να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή ότι τούς έχουμε εμπνεύσει να κάνουν το βήμα που τόσο καιρό ανέβαλαν. Επίσης, πολλές φορές προβάλλουμε και επιτυχημένες ιστορίες (success stories) με σκοπό να δείξουμε το φως μέσα στο σκοτάδι, καθώς κάποια άλλα άτομα με παρόμοιες δυσκολίες τα έχουν καταφέρει και αυτό είναι κάτι πολύ βοηθητικό στο να κάνουν το επόμενο βήμα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους.

Ποιες είναι μερικές από τις δράσεις σας;

Δυστυχώς, επειδή πρόκειται για εθελοντική εργασία, τόσο εκ μέρους της ομάδας του LWDA, όσο και από τ@ καλεσμέν@ ομιλητ@ και γενικότερα συμμετέχο@, δεν υπάρχει η σταθερή ροή που θα θέλαμε, τόσο σε events, όσο και στο πιο απλό (τελικά δεν είναι καθόλου απλό!), στο κάθε πότε ανεβαίνει ένα post στο Instagram. Αυτό που προσπαθούμε να μένει σταθερό είναι η καμπάνια #CTW (#CreativeToWatch), προβάλλοντας τη δουλειά δύο ατόμων τον μήνα μέσω Instagram. Όταν καταφέρνουμε και διοργανώνουμε event πάντως, το κάνουμε διαδικτυακά, και γιατί είναι πιο εύκολο και γιατί θέλουμε να υπάρχει πρόσβαση και από άτομα από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, παρόλο που μετά το ανεβάζουμε στο YouTube. Πολλές φορές παίρνεις πιο πολλά πράγματα από τη συζήτηση, παρά από την ίδια την παρουσίαση. Γενικά, έχουμε πολλές ιδέες, όπως να οργανώσουμε συναντήσεις γιόγκα, το θέμα είναι η μέρα να μην είχε μόνο 24 ώρες!

Έχετε συγκεκριμένη θεματολογία;

Κατά καιρούς κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο ως προς το τι αγκαλιάζει η ομπρέλα της δημιουργικότητας. Δεν έχουμε καταλήξει ,η αλήθεια είναι. Προτιμούμε να καλύπτουμε περισσότερα παρά λιγότερα. Στην #CTW για παράδειγμα ασχολούμαστε με το κόσμημα, τη φωτογραφία, τα κεραμικά, την γραφιστική, τη μόδα, την καλλιγραφία, τον κινηματογράφο…και σίγουρα ξεχνάω πολλά ακόμα. Στα event έχουμε συνομιλήσει για την πρωτοβουλία να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, για τον εθελοντισμό, για θέματα ψυχολογίας, για θέματα branding, για το φως, για τη μητρότητα, για…

Γίνονται τόσα στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό. Γυναικοκτονίες, παρενοχλήσεις κλπ. Εσείς τα αγγίζετε με κάποιον τρόπο;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχτεί “κριτική” για αυτό το θέμα. Δηλαδή ότι δεν ασχολούμαστε με το τι γίνεται εκεί έξω και ότι δίνουμε την εντύπωση μιας ελιτίστικης ομάδας, ενώ αποκαλούμαστε φεμινίστριες. Έχουμε ακούσει όμως και κάτι άλλο. Ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να μπαίνει στα social media και να βλέπει “μαυρίλα” και ότι το χρωματιστό μας προφίλ τ@ φτιάχνει την διάθεση, οπότε θα μείνουμε κάπως σε αυτό. Δεν είναι ότι δεν ασχολούμαστε, απλώς δεν ασχολούμαστε με τον ειδησεογραφικό ας πούμε τρόπο. Αν δημιουργήσουμε ή βρούμε ένα artwork επίκαιρο που μάς αρέσει θα το δημοσιεύσουμε, αλλά ως εκεί.

Jenny.Gr

Ποια είναι τα όνειρα ή οι στόχοι για το μέλλον;

Να συνεχίσουμε να βοηθάμε όλο και περισσότερα άτομα, να γνωριστούμε από κοντά με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα άτομα αυτά και να μαθαίνουμε κάθε μέρα κάτι καινούριο για τους εαυτούς μας μέσα από τον εθελοντισμό και την ενασχόληση με διαφορετικές προσωπικότητες, τις τέχνες, την κοινωνία και όχι μόνο.

Νιώθετε αισιοδοξία για το ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν για τις θηλυκότητες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο;

Και ναι και όχι. Νομίζω πρέπει να φτάσουμε λίγο στο άλλο άκρο για να βρεθεί μια ισορροπία.