UPDATE #NOW

Melina and Markos: Το ζευγάρι που γυρίζει την Ελλάδα με τα σκυλιά του και ένα campervan


Κλέλια Φατούρου

29 Σεπτεμβρίου 2022

Melina and Markos: Το ζευγάρι που γυρίζει την Ελλάδα με τα σκυλιά του και ένα campervan
Ταξίδια, σκυλιά και τα υπέροχα τοπία της Ελλάδας

Το feed στο Instagram μπορεί να είναι γεμάτο με τόση περιττή πληροφορία, που είναι πολύ εύκολο να χαθείς και να μην σταθείς στην πραγματική ομορφιά. Όπως ακριβώς είναι το account που λέγεται Melina and Markos. Δύο σκυλιά, το κοκόνι Μάρκος και το λαμπραντόρ Μελίνα και οι humans τους, Μαρία και Χρήστος, που οργώνουν την Ελλάδα με ένα Land Rover Defender του '90 και μοιράζονται μαζί μας φανταστικά τοπία. Βοηθά βέβαια και το ότι ο Χρήστος είναι φωτογράφος.

Το ζευγάρι, που ζει μόνιμα στην Κρήτη, μίλησε στο Jenny.gr (κάπου εν μέσω road trips) για το πόσο σημαντικό είναι να ταξιδεύουν, αν σκέφτονται να βάλουν το εξωτερικό στο πρόγραμμα και ποια είναι τα βασικά tips που πρέπει να ξέρουμε όταν ταξιδεύουμε με τα αγαπημένα μας τετράποδα.

«Από το 2018, αλλάξαμε τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Τότε ανακατασκευάσαμε το Defender σε campervan. Μέχρι τότε είχαμε την σκηνή μας και κατασκηνώναμε σε διάφορα μέρη χειμώνα- καλοκαίρι. Όταν ήρθε η ιδέα του van, μάς έκανε να θέλουμε ακόμα πιο πολύ να βρισκόμαστε μακριά από την πόλη και τη φασαρία. Αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο γιατί υπήρχαν υποχρεώσεις και δουλειές, όμως δεν αφήναμε καμία ευκαιρία να περάσει χωρίς να την εκμεταλλευτούμε, έστω για μια μικρή εκδρομή.

Στις αρχές του 2022, κάναμε άλλη μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας που επηρέασε τα ταξίδια μας . Αποφασίσαμε να αφήσουμε την πόλη και να μετακομίσουμε σε ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο. Λόγω της απόστασης, εγώ έπρεπε να αφήσω τη σταθερή δουλειά μου, ως ιδιωτικός υπάλληλος, αλλά έτσι βρήκα τον χρόνο να ασχοληθώ με διάφορα project που έχουμε στα σκαριά. Η δουλειά του Χρήστου (φωτογράφος) είναι πιο ευέλικτη, τουλάχιστον τον χειμώνα. Έτσι λοιπόν έχουμε πλέον περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε στα ταξίδια που τόσο αγαπάμε.

Η ανάγκη για ταξίδια

Είναι τόσοι πολλοί οι λόγοι για να ταξιδεύει κάποιος και για τον καθένα αυτοί οι λόγοι έχουν διαφορετική σημασία. Για εμάς, θα πω πως είναι ανάγκη να ταξιδεύουμε γιατί αυτό είναι το πάθος μας, να βρισκόμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε κοντά στην φύση. Για να νιώθουμε την ελευθερία και τη γαλήνη που μπορεί να σου στερεί η καθημερινότητα. Επίσης στα ταξίδια μας, τα δικά μας κατοικίδια είναι σχεδόν πάντα ελεύθερα να τρέχουν και να παίζουν σε μέρη μακριά από ανθρώπους, δρόμους και αυτοκίνητα.

Είναι μεγάλη χαρά να μοιράζεσαι τέτοιες εμπειρίες μαζί τους. Σταματάς να νιώθεις τύψεις όταν φεύγεις για ταξίδι και τον αφήνεις πίσω. Βλέπεις πως ένα τέτοιο πλάσμα μπορεί να σταθεί δίπλα σου παντού, αρκεί και εσύ να το φροντίζεις και να σέβεσαι τις ανάγκες του.

Η ιστορία του Μάρκου και της Μελίνας

Τη Μελίνα την υιοθέτησε ο Χρήστος όταν ήταν ακόμη κουταβάκι ημερών. Ο Μάρκος ήταν αδέσποτος. Δεν ξέρουμε την ιστορία του. Από τη συμπεριφορά του καταλάβαμε πως έχει ζήσει σε σπίτι. Υποθέτουμε πως κάποιος τον παράτησε ή χάθηκε. Αν και η δεύτερη εκδοχή, το να έχει χαθεί δηλαδή, δεν φαίνεται να στέκει μιας και κανένας δεν φάνηκε να τον ψάχνει (σε κτηνιατρεία με ανακοινώσεις ή μέσω Ίντερνετ).

Σίγουρα τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά μαζί τους αλλά πλέον αυτός ο τρόπος είναι οικείος για εμάς. Έτσι έχουμε επιλέξει να ταξιδεύουμε και έχουμε διαμορφώσει τα πάντα έτσι ώστε όλα να είναι εφικτά. Οι διαφορές δεν είναι πολλές ανάμεσα στους δύο αυτούς τρόπους να ταξιδεύεις (με κατοικίδιο ή μόνος), για εμάς τουλάχιστον. Για κάποιον που ίσως να έχει συνηθίσει διαφορετικά ίσως και να μοιάζει δύσκολο.

3 βασικά tips για ταξίδια με κατοικίδιο

  • Να είσαι προετοιμασμένος πως κάποιες στιγμές ίσως υπάρχουν δυσκολίες όταν ταξιδεύεις με το κατοικίδιο σου, ειδικά όταν είσαι σε μέρος με πολύ κόσμο, για αυτό να έχεις υπομονή.
  • Εσύ μπορεί να το αγαπάς και να απολαμβάνεις που είστε μαζί, αλλά θα πρέπει να σεβόμαστε και αυτούς που ίσως φοβούνται ή δεν θέλουν την επαφή με σκυλιά, γάτες κ.α. Οπότε καλό είναι να έχουμε κοντά μας τον σκύλο μας όταν υπάρχει κόσμος γύρω.
  • Είναι υπέροχη εμπειρία να μοιραζόμαστε στιγμές μαζί τους, ειδικά στα ταξίδια που όλοι είμαστε πιο χαλαροί και μακριά από την πίεση της καθημερινότητας. Οπότε αν δεν έχεις τολμήσει ακόμα το ταξίδι με το κατοικίδιο σου, κάντο και απόλαυσε το!

Οι πρακτικές δυσκολίες

Η χώρα μας είναι ακόμα κάπως απαίδευτη στο θέμα «ταξιδεύω με το κατοικίδιό μου». Πρέπει να έχεις υπομονή για τα εμπόδια που θα συναντήσεις όπως π.χ. στα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιήσεις. Δηλαδή αν θέλεις να ταξιδέψεις σε νησί, στα καράβια δεν επιτρέπονται τα σκυλιά σε κλειστούς χώρους. Αν είναι μικρόσωμο, όπως ο Μάρκος, μπορείς να τον μεταφέρεις σε κλουβάκι μεταφοράς. Σκυλιά όπως η Μελίνα, πρέπει να μπαίνουν στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά.

Δυστυχώς όμως στα περισσότερα καράβια τα κλουβιά είναι σε εξωτερικό χώρο, οπότε το σκυλί σου θα έχει να αντιμετωπίσει ήλιο και ζέστη ή το κρύο του χειμώνα. Επίσης υπάρχουν μαγαζιά, μουσεία, αρχαιολογική χώροι κ.α. που δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια. Οπότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τις «πόρτες που θα φας».

Είναι και άλλα εμπόδια, που αν τα σκεφτούμε θα μας φανούν αμέτρητα. Όμως σημασία έχει το πόσο είσαι εσύ διατεθειμένος να προσαρμοστείς στις ανάγκες του σκύλου σου, στους κανονισμούς που αφορούν εκείνον και γενικά να έχεις την υπομονή να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες.

Η πεινασμένη Μελίνα

Τα περισσότερα αστεία σχετίζονται με την εξάρτηση της Μελίνας με το φαγητό! Έχει κάνει πολλά αστεία πράγματα σε ταξίδια, σε βόλτες ή και μέσα στο σπίτι. Μια από τις αγαπημένες μας ιστορίες δεν συνέβη σε ταξίδι αλλά σε μια βόλτα μας στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ένα πρωί, περπατούσαμε σε έναν γνωστό πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης, με αρκετό κόσμο να περπατάει κοντά μας. Η Μελίνα διακριτικά τραβούσε τον Χρήστο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση (μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε καταλάβει ότι κάτι είχε σταμπάρει). Σύντομα βρεθήκαμε μπροστά σε μια κυρία που έσερνε ένα παιδικό καροτσάκι που πάνω του είχε κρεμάσει διάφορες σακούλες. Σε μία σακούλα υπήρχε μια αρκετά μεγάλη μπαγκέτα ψωμί (με το μεγαλύτερο κομμάτι να εξέχει από την σακούλα), το οποίο είχε βάλει στόχο η Μελίνα χωρίς εμείς να έχουμε πάρει χαμπάρι τι είχε κατά νου. Μέχρι που αποφάσισε να δαγκώσει την μπαγκέτα και να την βγάλει από την σακούλα. Η κυρία όμως πρόλαβε να πιάσει την άλλη άκρη του ψωμιού και να της την πάρει. Αλλά όχι μόνο δεν νευρίασε με την όλη φάση, αντιθέτως έκοψε την μπαγκέτα στην μέση, κράτησε εκείνη το κομμάτι της και την υπόλοιπη την έδωσε στην Μελίνα.

Dream destination

Όλα τα ταξίδια που έχουμε κάνει μέχρι τώρα τα έχουμε κάνει εντός Ελλάδας. Και σίγουρα θέλουμε να κάνουμε πολλά ακόμα γιατί η χώρα μας έχει να μας προσφέρει αμέτρητες ομορφιές και εμπειρίες. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο τελευταίο καλοκαιρινό μας ταξίδι για φέτος, στη Νάξο και στα Κουφονήσια. Σε δυο νησιά που δεν έχουμε επισκεφτεί ξανά και σκεφτόμαστε σε πόσα ακόμα δεν έχουμε πάει.

Φυσικά και υπάρχουν σκέψεις για μεγάλα road trips στο εξωτερικό. Είναι στα σχέδια και στα όνειρα που έχουμε για το μέλλον. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο όμως. Από το να γυρίσουμε σε κάθε μεριά της Ελλάδας μέχρι να διασχίσουμε την έρημο Σαχάρα. Και τα μισά από τα όνειρα μας να ζήσουμε θα είμαστε γεμάτοι και τυχεροί. Πιστεύουμε πολύ στο ότι αν κάτι το θέλεις, και προσπαθήσεις βέβαια για αυτό, θα το καταφέρεις.