UPDATE #NOW

Lauren O'Connor: Η βοηθός του Harvey Weinstein που τον ξεσκέπασε (και απολύθηκε), βρήκε ξανά το θάρρος της


Κλέλια Φατούρου

9 Δεκεμβρίου 2022

Lauren O'Connor: Η βοηθός του Harvey Weinstein που τον ξεσκέπασε (και απολύθηκε), βρήκε ξανά το θάρρος της
The Hollywood Reporter/JESSICA CHOU
Η πρώην βοηθός του έγραψε ένα αποκαλυπτικό memo που βοήθησε στο να ξεκινήσει το κίνημα #MeToo

Πριν ξεκινήσουν οι δημοσιογραφικές έρευνες του Ronan Farrow και των Megan Twohey και Jodi Kantor, την ιστορία των οποίων βλέπουμε στην ταινία "She Said", υπήρξε η Lauren O'Connor. Η τότε 28χρονη βοηθός παραγωγής είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, και αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό, δύο χρόνια πριν ξεκινήσει το κίνημα #MeToo.

Η πρώτη ένδειξη της δράσης του Harvey Weinstein ήταν στο ιδιωτικό του αεροπλάνο, όταν τη ζήτησε να του βρει το τηλέφωνο της αεροσυνοδού για μελλοντική συνεργασία. Το ήθελε για να της ζητήσει ραντεβού, εκείνη τον απέρριψε κι αυτός έγινε έξαλλος. Όταν ένα μοντέλο τον κατήγγειλε για παρενόχληση, η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν του άσκησε δίωξη και ο Weinstein φρόντισε να γραφτούν στα περιοδικά ιστορίες που αμαυρώνουν το όνομά της. Γιατί είχε αυτού του είδους τη δύναμη.

Jenny.Gr
The Hollywood Reporter/JESSICA CHOU

Ήξερε ότι το ένστικτό της ήταν αληθινό και τώρα ήθελε να βρει τον τρόπο να βοηθήσει. Όταν σε ένα ταξίδι, η βοηθός του χτύπησε την πόρτα της μέσα στη νύχτα, ήξερε τι είχε συμβεί. «Είχα κακοποιηθεί σεξουαλικά και αναγνώριζα αυτόν τον πόνο στο πρόσωπο. Της είπα ότι θα τη στηρίξω, αν αποφασίσει να τον καταγγείλει». Τελικά ξεκίνησε να γράφει το memo το 2015, με αφορμή σχόλια που είχε ακούσει η ίδια, προκειμένου να μην δημιουργήσει πρόβλημα σε άλλες γυναίκες. «Είμαι μία 28χρονη γυναίκα, που προσπαθεί αν τα βγάλει πέρα και να κάνει μία καριέρα. Ο Harvey Weinstein είναι 64 χρονών, πασίγνωστος και αυτή είναι η εταιρία του. Η ισορροπία της δύναμης μεταξύ μας είναι 10-0».

Το έστειλε στο HR της εταιρίας, παρόλο που ήθελε πολύ να δουλέψει για εκείνον, αν και ήξερε ότι φωνάζει και είναι περίεργος. Το πολυσέλιδο memo με όλα όσα ήξερε για εκείνον έμελλε να γίνει σημαντικό κομμάτι του βραβείου Πούλιτζερ που κέρδισαν τότε για το σκάνδαλο του Weinstein. Μόνο που εκείνη την απέλυσαν, πριν ξεκινήσει το #MeToo, με ένα συμφωνητικό εχεμύθειας. Όταν οι Times αποκάλυψαν το σκάνδαλο, αποκάλυψαν και το όνομα της Lauren O'Connor, η οποία έπρεπε να αποσυρθεί για ένα διάστημα, κάποιοι φίλοι εξαφανίστηκαν, έτρωγε και έχανε κιλά και έπρεπε να κρύβεται από τον Τύπο που της χτυπούσε την πόρτα.

Μέχρι το 2019 φοβόταν πολύ να μιλήσει δημόσια, αλλά αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να το αντιμετωπίσει. Συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ του Sundance για τον Weinstein και το 2021, την προσέγγισε η παραγωγός του "She Said", Dede Gardner. «Η Lauren είναι ατρόμητη, φανταστική και πανέξυπνη. Το memo της ήταν βασικό κομμάτι αυτής της ιστορίας και ξέραμε ότι θέλαμε να ακουστεί στην ταινία. Αλλά θέλαμε τόσο πολύ να ακούγεται με τη δική της φωνή».

Τελικά έκανε αυτό ακριβώς, και βρήκε τη διαδικασία θεραπευτική. «Κοιτάζω πίσω τον νεότερο εαυτό μου και νιώθω ότι τα πήγα καλά. Η είδηση έπρεπε να δημοσιοποιηθεί και ο αντίκτυπος θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτό που πέρασα εγώ». Όταν τον είδε για πρώτη φορά, μετά την απόλυσή της, στο δικαστήριο πριν λίγους μήνες, ένιωσε παράξενα. «Δεν ήταν μόνο ότι καθόταν σε μία δίκη, αλλά περισσότερο το πού είμαι στη ζωή μου και ότι συνειδητοποιώ όταν δεν έχει πλέον καμία δύναμη. Δεν τον φοβάμαι πια».

Διαβάστε τη συνέντευξη στο The Hollywood Reporter