UPDATE #NOW

Η Billie Eilish και 8 ακόμη ακτιβιστές μιλούν για τον πλανήτη, τι κάνουν για να τον σώσουν και γιατί δεν νιώθουν εντάξει


Κλέλια Φατούρου

4 Ιανουαρίου 2023

Η Billie Eilish και 8 ακόμη ακτιβιστές μιλούν για τον πλανήτη, τι κάνουν για να τον σώσουν και γιατί δεν νιώθουν εντάξει
Η μουσικός είναι vegan, μισεί τα αεροπλάνα και ενημερώνει τους fans με σεμινάρια, σε κάθε περιοδεία

Η Billie Eilish συμπλήρωσε 21 χρόνια ζωής πριν λίγες μέρες σε αυτόν τον πλανήτη, και ο υπέρτατος στόχος της είναι να τον προστατεύσει, κάνοντας το καλύτερο που μπορεί. Βρέθηκε μαζί με άλλου 8 ακτιβιστές (κάτω των 30 ετών) για το τεύχος Ιανουαρίου της Vogue και μίλησε για τον ακτιβισμό, τη νέα σχέση που έχει με το σώμα της και γιατί νιώθει ακόμα λίγη αισιοδοξία.

Τα 21 της χρόνια τη βρίσκουν με έναν σύντροφο που την κάνει να νιώθει πολύ χαρούμενη, και άνετα στο να το μοιραστεί με τον κόσμο. Πλέον έχει και μία άλλη, ακόμη πιο σημαντική σχέση. Αυτή με τον εαυτό της και το σώμα της. «Ως έφηβη, μισούσα το σώμα μου και τον πόνο που μου προκαλούσε». Στα 13 της, αποχαιρέτησε τον χορό που λάτρευε επειδή έπρεπε να κάνει εγχείρηση στον γοφό της. Ακολούθησαν και άλλοι τραυματισμοί, λάθος διαγνώσεις και τελικά η αγάπη για το σώμα της που είναι κομμάτι του εαυτού της. Και φυσικά, η μουσική.

Μεγάλωσε εξάλλου σε μία οικογένεια, που ήταν ανέκαθεν ευαισθητοποιημένη σε οτιδήποτε αφορά τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η μητέρα της Maggie Baird, μεγάλωσε την κόρη της Billie και τον γιο της Finneas ως χορτοφάγους, που στην πορεία έγιναν vegan. Μισεί το ότι πρέπει να ταξιδεύει με αεροπλάνο και κάνει μία ζωή που είναι 100% eco friendly. «Δεν θέλω να το τρίβω στη μούρη των άλλων γιατί οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται καλά σε αυτό. Τους εκνευρίζεις και δημιουργείς το αντίθετο αποτέλεσμα», εξηγεί ενώ λέει ότι στις περιοδείες της φτιάχνει eco-villages, για να τις κάνει πιο «πράσινες» και να ενημερώσει τους fans της, χωρίς όμως και να τους λέει τι να κάνουν.

Πολύ πρόσφατα, εξασφάλισε μία εγγύηση από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του οίκου Oscar de la Renta, Fernando Garcia και Laura Kim, ότι θα σταματήσουν να πουλούν γούνες από τότε που έχει έβαλε την τούλινη τουαλέτα στο πρώτο της Met Gala, το 2021. «Μάς ενέπνευσε να σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα και να κάνουμε πράγματα που μάς τρομάζουν, αλλά αυτό σημαίνει ότι εξελισσόμαστε», δήλωσαν και οι δύο για τη μουσικό αν και εκείνη ξέρει ότι οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να δημιουργούν ή να αγοράζουν ρούχα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει την Billie Eilish ότι δεν κάνει κάτι για το περιβάλλον. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο Λονδίνο, έστησε ένα event 6 ημερών για να ενημερώσει για το κλίμα, αφήνοντας άλλους καλλιτέχνες και ακτιβιστές να μιλήσουν για αυτό. «Είναι τρομερά ισχυρό να χρησιμοποιείς τη δική σου πλατφόρμα για να συγκεντρώσεις κοινό που ξέρει για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν κάνει πολλά στην πράξη», λέει για την Eilish ο 29χρονος ακτιβιστής Tori Tsui.

Κάτι αντίστοιχο δημιουργήθηκε και για το νέο τεύχος της Vogue, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Mike Mills, που έχει κερδίσει Όσκαρ, και δείχνει τους νέους ακτιβιστές να ανταλλάσσουν σκέψεις για τον πλανήτη και την καταστροφή του. Οι περισσότεροι εξ αυτών ξεκίνησαν τον ακτιβισμό πριν καν μπουν στην εφηβεία, με τον καθένα να προσφέρει με τον δικό του τρόπο.

Η Maya Penn ξεκίνησε τη δική της βιώσιμη σειρά ρούχων όταν ήταν 8 χρονών αλλά θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των γενεών και όχι μόνο της δικής της. «Δεν είναι οι ενήλικες που μάς έκλεψαν το μέλλον, αλλά πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα», συμπληρώνει η 22χρονη Combo, συν-ιδρύτρια του οργανισμού People Not Oil Wells. Ξεκίνησε στα 9, δίνοντας ομιλίες για το πώς ο μολυσμένος αέρας της περιοχής της προκάλεσε άσθμα, ενώ στα 19 διαγνώσθηκε με καρκίνο στη μήτρα.

Η celebrity αυτής της ομάδας είναι η Billie, αλλά η ίδια νιώθει ότι ξέρει τόσα λίγα μπροστά τους. Οι άλλοι όμως εκτιμούν όλα αυτά που κάνει μέσα από τη μουσική της και το πώς επηρεάζει τους fans, πιέζοντας ουσιαστικά για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Παραδέχονται ότι δεν νιώθουν εντάξει με αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη, αλλά ότι αυτή η αίσθηση της κοινότητας που υπάρχει ανάμεσά τους, του δίνει δύναμη να συνεχίσουν.

«Δεν μου είχε δοθεί ξανά η ευκαιρία να βρεθώ με ανθρώπους στην ηλικία μου, με τους οποίους συμφωνώ σε τόσα. Μου έδωσε τεράστια ελπίδα», λέει η Eilish στο τέλος του βίντεο. «Ευχόμαστε να μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας, αλλά δεν γίνεται. Αν όμως κάναμε όλοι τα μισά από αυτό που πρέπει, μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη Vogue