Αν είσαι λάτρης του κόκκινου κρασιού, τότε θα έχεις παρατηρήσει πως έχει διαφορετική γεύση κατά τους θερινούς μήνες. Συνοδεύει εξαιρετικά ελαφριά γεύματα και ο τρόπος που το γεύεσαι, αλλάζει λόγω του καύσωνα.
Έρευνα του Australian Wine Research Institute αναφέρει: «Οι υπερβολικές θερμοκρασίες αποθήκευσης έχουν σημαντική επίπτωση στη διάρκεια ζωής του εμφιαλωμένου κρασιού. Οποιοσδήποτε χώρος αποθήκευσης όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25 βαθμούς Κελσίου για μεγάλες χρονικές περιόδους και τους 40 βαθμούς Κελσίου για σύντομες περιόδους, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του κρασιού».
Αν όμως, δεν μπορείς να αποθηκεύσεις το κρασί σου σε ένα δωμάτιο με πολλή σκιά, ο καλύτερος τρόπος να το διατηρήσεις, είναι στο ψυγείο, κατά τη διάρκεια των αυξημένων θερμοκρασιών. Αν θέλεις να πιεις το κρασί σε θερμοκρασία δωματίου, βγάλε το μπουκάλι περίπου μία ώρα πριν το ανοίξεις. Το σημαντικό είναι να διαλέξεις βέβαια, τον σωστό τύπο κρασιού.
Γενικά, το κρασί είναι η πιο ασφαλής επιλογή σε ποτό, μετά τη μπίρα, γιατί δεν έχει πάρα πολύ αλκοόλ και απολαμβάνεται τόσο σκέτο, όσο και με φαγητό. Αν όμως θέλεις να το πας μερικά βήματα παραπέρα και να φερθείς σωστά στο κρασί, δες όλα όσα πρέπει να ξέρεις.
Τα είδη του κρασιού
Το ξηρό κρασί πίνεται ως απεριτίφ ή στο δείπνο ενώ το γλυκό κρασί ταιριάζει με το επιδόρπιο ή με τυριά. Μετά έχουμε το κόκκινο, το λευκό, το αφρώδες, το ροζέ και το πορτοκαλί.
Πώς πίνουμε σωστά
Καταρχάς, το κρατάμε με τα δάχτυλά μας από τη βάση του ποτηριού. Κούνησέ το για να πάρει οξυγόνο και να βγάλει τα αρώματά του. Ποτέ μην γεμίζεις το ποτήρι. Μέχρι το 1/3. Δοκίμασε, κράτησέ το λίγο στο στόμα σου, κατάπιε και συνέχισε με τη δεύτερη γουλιά, που η γεύση θα είναι πιο έντονη. Πάντα με καλή παρέα (και ένα πλατό τυριών και αλλαντικών).