UPDATE #NOW

Γιατί τώρα; Ο λόγος που έγιναν μαζικές καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε ισχυρούς άνδρες


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Νοεμβρίου 2023

Γιατί τώρα; Ο λόγος που έγιναν μαζικές καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε ισχυρούς άνδρες
Όσα πρέπει να ξέρεις για το Adult Survivors Act στη Νέα Υόρκη

Diddy, Αξλ Ρόουζ, Τζέιμι Φοξ, Άντριου Κουόμο –μέχρι κι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς. Την τελευταία εβδομάδα, βλέπουμε διάσημους, πανίσχυρους άντρες να κατηγορούνται ο ένας μετά τον άλλον για σεξουαλικά εγκλήματα και, φυσικά, να αρνούνται τα πάντα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Tο Adult Survivors Act, ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο της Νέας Υόρκης που έδωσε περιθώριο ενός έτους στα φερόμενα ως θύματα την ευκαιρία να μηνύσουν τους κακοποιητές τους, ανεξάρτητα από το πότε συνέβη η κακοποίηση, έληξε στις 24 Νοέμβρη –ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος, λοιπόν.

Σύμφωνα με τους NY Times, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3.000 μηνύσεις. Τελευταία στιγμή, έγιναν αυτές που αφορούσαν celebrities, νοσοκομεία, φυλακές, αλλά και το ίδιο το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης. Παρακάτω, θα βρεις όσα θέλεις να ξέρεις για το νομοσχέδιο που έδωσαν φωνή σε όλα τα άτομα που υπέφεραν και ένιωθαν ανήμπορα.

Πώς λειτουργεί το Adult Survivors Act

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το 2022 και είχε ισχύ έναν χρόνο. Από τις 24 Νοεμβρίου 2022 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2023, έδινε την ευκαιρία σε θύματα άνω των 18 ετών να μηνύσουν τους κακοποιητές τους, ακόμη κι αν τα εγκλήματα είχαν παραγραφεί.

Το Adult Survivors Act ακολούθησε το Child Victims Act, που επέτρεπε στους survivors σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδιά να κινηθούν νομικά. Η μόνη διαφορά, πέρα από την ηλικία των θυμάτων είναι το χρονικό παράθυρο που, εδώ, ήταν διετές. Εκείνη την περίοδο, έγιναν περίπου 11 χιλιάδες αγωγές, πολλές εκ των οποίων ενάντια στην Καθολική Εκκλησία.

Ποιοι ισχυροί άντρες κατηγορήθηκαν με το Adult Survivors Act

Επιφανείς προσωπικότητες του κινηματογράφου, της μουσικής και του πολιτικού χώρου βρέθηκαν στο επίκεντρο. Μία από τις πρώτες αγωγές, αφορούσε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Ε. Τζιν Κάρολ ήταν εκείνη που τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση, η οποία έγινε το 1996 –τον φετινό Μάιο, κρίθηκε ένοχος για κακοποίηση και συκοφαντική δυσφήμιση και χρειάστηκε να της καταβάλει το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση. Εκείνος, εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα. Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και ο Μπιλ Κόσμπι, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί από δεκάδες γυναίκες τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπισαν καταγγελίες και χάρη στο Adult Survivors Act.

Ο Diddy, πιο πρόσφατα, κατηγορήθηκε για βιασμό από την πρώην του, Κάσι, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπέστη «κακοποίηση, βία και sex trafficking» κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Η υπόθεση έκλεισε γρήγορα, με διακανονισμό. Αργότερα, ωστόσο, δύο ακόμη γυναίκες υποστήριξαν ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά. Ο εκπρόσωπός του, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν απόλυτα ψευδείς και κατηγόρησε τις ενάγουσες πως έκαναν κατάχρηση του νόμου.

Ο frontman των Guns N’ Roses, Αξλ Ρόουζ, φέρεται να βίασε πρώην μοντέλο το 1989. Ο ίδιος, βέβαια, λέει ότι δεν θυμάται καν να τη συναντά.

Ο φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον δέχθηκε μήνυση από μοντέλο που ισχυρίζεται ότι την παρενόχλησε στο σετ το 2004, και έπειτα πούλησε φωτογραφίες του περιστατικού. Δεύτερη γυναίκα έκανε παρόμοια μήνυση, για περιστατικό του 2023. Ο Ρίτσαρντσον, πάντως, λέει ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες αποτελούν ένα «κυνήγι μαγισσών».

Μία γυναίκα μήνυσε τον ηθοποιό Τζέιμι Φοξ, ισχυριζόμενη πως την κακοποίησε σεξουαλικά το 2015, στο εστιατόριο Catch NYC. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι αυτό «δεν έγινε ποτέ».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δέχθηκε μήνυση από γυναίκα που φέρεται να βίασε το 1993, όταν οι δυο τους ήταν συνεργάτες. Εκείνος, υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζονται.

Ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, δεν θα μπορούσε να λείπει. Κατηγορήθηκε για «σεξουαλική παρενόχληση κατ’ εξακολούθηση», με το φερόμενο ως θύμα να ισχυρίζεται ότι τη θώπευσε και προσπάθησε να την εκδικηθεί, όταν τον κατήγγειλε. Φυσικά και εκείνος αρνείται τα πάντα.