Πόνος, πρήξιμο, ευαισθησία. Τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την περίοδο, το στήθος μιας γυναίκας χαρακτηρίζεται από μασταλγία. Όλο αυτό συνήθως σταματά μόλις έρθει το αίμα αλλά δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να διαρκέσουν όλο τον μήνα.
Η γιατρός Lafina Diamandis εξηγεί στο Stylist γιατί μας συμβαίνει αυτό, πώς να διαχειριστούμε τα συμπτώματα αλλά και πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.
Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που πονάει το στήθος μιας γυναίκας πριν την περίοδο;
Mπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μιας γυναίκας.
Η κυκλική μασταλγία ή μαστοδυνία είναι πιο συχνή και συνδέεται με τις ορμόνες και την περίοδο. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες 30-50 ετών, πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου και αφορά στον ένα ή και τους δύο μαστούς ταυτόχρονα. Οφείλεται στην αύξηση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών και προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), κατακράτηση υγρών, αίσθηση καύσου στο άγγιγμα και μέτριο μέχρι έντονο πόνο.
Υπάρχει όμως και η μη κυκλική μασταλγία, η οποία είναι λιγότερο συχνή και δεν έχει σχέση με την έμμηνο ρύση. Εντοπίζεται κυρίως στον ένα μαστό και σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως 40-50 ετών. Μπορεί να προέρχεται από μια κύστη, από μια πιθανή εγκυμοσύνη ή από μυοσκελετικούς τραυματισμούς.
Κυκλικός πόνος στήθους
Ξεκινάει συνήθως δύο εβδομάδες πριν την περίοδο και τελειώνει στο τέλος της περιόδου, σύμφωνα με την ειδικό. «Ο πόνος συνήθως είναι και στα δύο στήθη, εκτείνεται και στις μασχάλες ενώ η γενική αίσθηση είναι βάρος και πρήξιμο.
Αν ωστόσο παρατηρήσεις κάποια αλλαγή που σου φαίνεται παράξενη ή κάποιο άγνωστο σύμπτωμα, καλό είναι να απευθυνθείς στον γιατρό σου. To στήθος γίνεται ευαίσθητο από τις ορμονικές αλλαγές καθώς δύο εβδομάδες πριν την περίοδο τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ανεβοκατεβαίνουν, αλλάζοντας ακόμη και το μέγεθος του στήθους μας.
Μη κυκλικός πόνος στήθους
Η μη κυκλική μαστοδυνία μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα των μυών και των νεύρων της περιοχής. Πόνος στο μαστό επίσης μπορεί να εμφανιστεί και από κακώσεις, τραυματισμό ή καταπόνηση των θωρακικών μυών. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος μεταβάλλεται με την αλλαγή θέσης και είναι πιθανό να αντανακλά στον αυχένα και στο άνω άκρο. Ο μη κυκλικός πόνος του μαστού χρειάζεται ανάπαυση και αποφυγή έντονων και απότομων κινήσεων.
Αρκετά βοηθητική στον πόνο είναι η επιλογή του κατάλληλου στηθόδεσμου καθώς αποδεικνύεται πως το 80% των γυναικών φοράμε λάθος σουτιέν, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα εκείνες τις μέρες.
Το να εξαφανιστούν τα συμπτώματα είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους. Για αρχή, το ιστορικό και οι κλινικές εξετάσεις είναι απαραίτητες οπότε μετά τις συμβουλές του γιατρού που πρέπει να ακολουθήσεις, θα μπορούσαν ίσως να σε βοηθήσουν τα αντιφλεγμονώδη και η επιλογή του κατάλληλου για σένα, σουτιέν.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.