WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Oι 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνδρες που κακοποιούν συναισθηματικά τη σύντροφό τους


JTeam

11 Φεβρουαρίου 2022

Oι 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνδρες που κακοποιούν συναισθηματικά τη σύντροφό τους
Αν αναγνωρίσεις κάποιο από τα παρακάτω λεκτικά σημάδια, δεν πρέπει να το αγνοήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η συναισθηματική κακοποίηση δεν αναγνωρίζεται εύκολα, ακριβώς επειδή δεν έχει εμφανή σημάδια. Θέλει προσοχή γιατί είναι μία από τις πιο ύπουλες και σιωπηλές μορφές βίας με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά αόρατη.

Η υποτίμηση, οι λεκτικές επιθέσεις, οι κατηγορίες και οι απειλές, η έντονη κριτική, η απομόνωση και η έλλειψη τρυφερότητας είναι μορφές της συναισθηματικής βίας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπονται επειδή η συγκεκριμένη κακοποίηση δεν είναι τόσο ορατή, όσο η σωματική.

Σύμφωνα με την ειδικό στην επούλωση ψυχικών τραυμάτων, Sharie Stines:

«Τα θύματα της συναισθηματικής κακοποίησης δεν νιώθουν ποτέ την αποδοχή ενώ όλοι τείνουν να τα καθησυχάζουν χωρίς να τα καταλαβαίνουν και να τα ακούνε πραγματικά. Νιώθουν μόνα, σε σύγχυση και αναπτύσσουν πολλές ανασφάλειες».

Οι κακοποιητικές σχέσεις δεν ξεκινούν από την αρχή άσχημα. Επιφανειακά τον πρώτο καιρό, ο σύντροφος δείχνει αγάπη, φροντίδα και στοργή. Στη συνέχεια, αρχίζει να χρησιμοποιεί τεχνικές μέσα κυρίως από δώρα για να παγιδεύσει το θύμα ώστε να εξιδανικεύσει την μορφή του.

Οι παρακάτω φράσεις μαρτυρούν τη συναισθηματική κακοποίηση και αν αναγνωρίζεις κάποια από αυτές, καλύτερα να μην τις αγνοήσεις.

1. «Είσαι υπερευαίσθητη»

Θα σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για το πώς αντιδράς συναισθηματικά έπειτα από κάτι άσχημο που είπαν ή έκαναν. Η αλήθεια είναι όμως πως εκείνη τη στιγμή ο θύτης προβάλλει τη δική του αδυναμία και σε καμία περίπτωση τη δική σου. Το άτομο αυτό θα συνεχίσει να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα και μπροστά στους φίλους σας όταν για παράδειγμα, κάνει κάποιο υποτιμητικό σχόλιο για τη μαγειρική σου. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να τα «μπαλώσει», λέγοντας πως έκανε «πλάκα».

2. «Γιατί το κάνεις τόσο μεγάλο θέμα;»

Συνήθως καθυστερούν να επιστρέψουν σπίτι από τη δουλειά ή από οπουδήποτε αλλού, χωρίς να δίνουν καμία εξήγηση. Ένας σύντροφος που κακοποιεί συναισθηματικά, θα ρίξει τις ευθύνες σε σένα και αναρωτηθεί «γιατί το κάνεις τόσο μεγάλο θέμα;». Κάπου εκεί μάλιστα, ξεκινά η «υπεράσπιση» του εαυτού του μέσα από φωνές.

3. «Δεν ξέρεις τι λες»

Κι όμως ξέρεις πολύ καλά τι λες όσο κι αν εκείνος το αρνείται. Από τη στιγμή που έχεις εντοπίσει άσχημες συμπεριφορές, το επισημαίνεις κι εκείνος φυσικά τα βάζει με τη μνήμη σου, κατηγορώντας σε ότι δεν θυμάσαι καλά άρα «δεν ξέρεις τι λες».

4. «Όλοι σε περνάνε για τρελή».

Ο συγκεκριμένος σύντροφος θέλει να σε πείσει ότι παραλογίζεσαι και πως αυτό το ξέρουν και οι άλλοι, πέρα από εκείνον. Τα άτομα που δέχονται αυτού του είδους την κακοποίηση, τείνουν να νιώθουν όλο και πιο μόνα με αποτέλεσμα «να μην αποχωρίζονται εύκολα τον κακοποιητή σύντροφό τους».

5. «Η πρώην μου ήταν πολύ καλύτερη από σένα»

Η σύγκριση πάντοτε είναι σημάδι μιας νοσηρής συμπεριφοράς και στοχεύει στο να μειώσει την αυτοπεποίθησή σου. Ο σύντροφός σου όμως, με αυτό το τέχνασμα, ουσιαστικά προβάλλει τις δικές του αδυναμίες και τις προσωπικές του ανασφάλειες που αντικατοπτρίζονται μες στη σχέση σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.