WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως πάσχετε από συναισθηματική μετάδοση; Τι είναι και πώς να την αποφύγετε


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2022

Μήπως πάσχετε από συναισθηματική μετάδοση; Τι είναι και πώς να την αποφύγετε
pexels
Πιάνετε τον εαυτό σας να επηρεάζεται έντονα από τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων; Ακολουθεί ένας mini οδηγός για να αποφύγετε το emotional contagion.

Μήπως κινδυνεύετε από «συναισθηματική μετάδοση»; Μέχρι πρότινος, αγνοούσαμε τον όρο που προέρχεται από την υψηλή ενσυναίσθηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας αφήνει ανεπηρέαστους. Ο επιστημονικός αυτός όρος εκφράζει ουσιαστικά την αντίληψη ότι τα συναισθήματα, όπως κι ένας ιός, μπορούν να προκαλέσουν διασπορά.

Τα αρνητικά κυρίως συναισθήματα των άλλων μεταδίδονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα όταν έχουμε αυξημένη ενσυναίσθηση παρόλο που αυτού του είδους η μετάδοση αποτελεί ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα. Κοιτάζοντας λίγο την επικαιρότητα, μπορούμε να βρούμε πολλά παραδείγματα για να ταυτιστούμε.

Η συναισθηματική μετάδοση πλήττει περισσότερο τα άτομα που είναι υπερβολικά ευαίσθητα ενώ βάσει ερευνών, οι γυναίκες επηρεάζονται σε πιο έντονο βαθμό από τους άνδρες. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η συναισθηματική μετάδοση προκαλεί συνήθως ψυχική εξάντληση και το λεγόμενο burnout.

Πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία που μας επιβαρύνει ψυχολογικά, μπαίνοντας κυριολεκτικά στη θέση του άλλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε ή να ελέγξουμε όσο γίνεται τη μετάδοσή της. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Dr Meg Arroll: «Όταν είμαστε αγχωμένοι, είμαστε πιο ευάλωτοι στη συναισθηματική μετάδοση. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό κάποιος να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά».

Έρευνα δείχνει ότι τα θετικά συναισθήματα είναι πιο μεταδοτικά από τα αρνητικά οπότε αν κάνετε καλή διαχείριση, μπορείτε να μεταδώσετε χαρά και ελπίδα στους άλλους.

Ο καλύτερος τρόπος σύμφωνα με την ειδικό, για να νικήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της συναισθηματικής μετάδοσης είναι να αρχίσουμε να δείχνουμε λίγη αυτοφροντίδα. Με αυτόν τον τρόπο, το να μπαίνουμε στα «παπούτσια» του άλλου γίνεται συναισθηματικά πιο διαχειρίσιμο.

Επενδύοντας στον εαυτό σας, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε πιο εύκολα το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάτε από τους άλλους και με αυτόν τον τρόπο δεν θα βοηθήσει μόνο εσάς αλλά κι εκείνους που έχουν τη δύναμη να σας μεταφέρουν αυτό που βιώνουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.