WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτά είναι τα 8 πρώιμα σημάδια της σωματικής βίας


JTeam

3 Μαΐου 2022

Αυτά είναι τα 8 πρώιμα σημάδια της σωματικής βίας
pexels
Μήπως αναγνωρίζεις κάποια από τα παρακάτω;

Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές και η σωματική είναι η πιο εμφανής. Αφήνει μώλωπες, γρατζουνιές, βίαια αγγίγματα και συναισθηματικές πληγές. Ωστόσο, οι ενδείξεις δεν είναι από την αρχή ορατές με αποτέλεσμα «1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες να έχουν υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους σωματική βία από τον σύντροφό τους», σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος ενδοοικογενειακής βίας, Lauren Hanley.

Αν δυσκολεύεσαι κι εσύ να αναγνωρίσεις τα σημάδια της σωματικής κακοποίησης, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά παρακάτω πριν να είναι πολύ αργά.

1. Διχασμένη προσωπικότητα

Μπροστά σε κόσμο, συμπεριφέρεται σαν να είναι όλα παραμυθένια αλλά όταν είστε οι δυο σας, βγάζει έναν άλλον εαυτό. Τον πρώτο καιρό, μπορεί το φέρσιμό του να μην αφήνει κανένα περιθώριο υποψίας για το ότι η σχέση μελλοντικά θα γίνει κακοποιητική. Όλα είναι ρόδινα και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχήσει αφού κάπως έτσι ξεκινούν οι περισσότερες ιστορίες που καταλήγουν να γίνονται από τη μία πλευρά, βίαιες.

Η αγάπη και η στοργή δίνουν τη θέση τους σε απότομες κινήσεις και λόγια, μετά από τα οποία ακολουθεί σχεδόν πάντα η παράκληση για συγχώρεση... μέχρι τουλάχιστον την επόμενη φορά που θα κάνει πάλι τα ίδια.

2. Χειρισμός

Οι τακτικές χειρισμού είναι το πιο δυνατό χαρτί των συντρόφων που γίνονται κακοποιητικοί. Συνήθως, σε κατηγορούν για ό,τι συμβαίνει ή για τη βίαιη συμπεριφορά τους. «Σε αγαπώ τόσο που με ανάγκασες να σου συμπεριφερθώ έτσι»... Αυτή είναι μία από τις πιο αγαπημένες τους φράσεις και μέσα από αυτά τα λόγια θέλουν να σε κάνουν να νιώσεις ότι εσύ προκαλείς την τύχη σου και ευθύνεσαι για ό,τι συμβαίνει.

Κάπως έτσι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις με αποτέλεσμα να νιώθεις στο τέλος πραγματικά ενοχές για ό,τι εκείνος έχει προκαλέσει στο σώμα και την ψυχή σου.

3. Απομόνωση

Περιορίζει πολύ τις επαφές σου και φροντίζει να σε αποκόβει με μεθοδικότητα από τα πιο κοντινά σου πρόσωπα. Μπορεί στη θεωρία να επιμένει ότι του αρέσει να είσαι κοντά στους ανθρώπους που αγαπάς αλλά στην πράξη σε χειραγωγεί με τέτοιον τρόπο που καταλήγεις κάθε φορά να περνάς τον χρόνο σου μόνο μαζί του. Συνώνυμο όλης αυτής της απομόνωσης είναι φυσικά η κτητικότητά του που θα έπρεπε να σε έχει ήδη θορυβήσει.

4. Η τάση του να μοιράζεστε τα πάντα

Μια υγιής σχέση ορίζει ότι εσύ και ο σύντροφός σου μπορείτε να μοιράζεστε πολλές εμπειρίες στην κοινή σας καθημερινότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις κάθε στοιχείο ιδιωτικότητας και αυτονομίας. Ένας κακοποιητικός σύντροφος θα προσπαθήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου, τσεκάροντας το κινητό σου, το προφίλ σου στα social και αποκτώντας τα κλειδιά του σπιτιού σου.

Αυτός ο έλεγχος του δίνει τη δυνατότητα να χειραγωγεί τέλεια τη ζωή σου χωρίς καν να το καταλάβεις αφού θεωρείς ότι με αυτόν τον τρόπο σε νοιάζεται και σε αγαπάει.

5. Ζήλεια και έλεγχος

Αυτά τα δύο πάνε μαζί με την κτητικότητα όσο προσπαθεί να κυριαρχήσει πλήρως πάνω σου. Ζηλεύει κάθε σου κίνηση και θέλει να ελέγχει τα πάντα. Φυσικά, δεν πρόκειται για υγιείς συμπεριφορές αλλά για χαρακτηριστικά που πρέπει να βάλεις στο μικροσκόπιο πριν να χειροτερέψουν αρκετά τα πράγματα.

6. Βία κατά των ζώων

Δεν το κάνουν όλοι οι σύντροφοι που καταλήγουν να είναι κακοποιητικοί αλλά αν παρατηρήσεις να ουρλιάζει για παράδειγμα στη γάτα σου επειδή έσκισε τον καναπέ ή στον σκύλο σου επειδή γαβγίζει, τότε καλό είναι να λάβεις σοβαρά υπόψιν τη συμπεριφορά του αυτή, η οποία έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προς το μέρος σου.

7. Είναι σε υπερβολική εγρήγορση

Δεν θεωρείται από τα πρώτα και πιο ύποπτα σημάδια αλλά αν ο σύντροφός σου βρίσκεται συνέχεια σε υπερένταση και εγρήγορση, αυτό θα μπορούσε να είναι οιωνός μιας βίαιης συμπεριφοράς. Οπότε καλό είναι να μην παραβλέπεις συμπεριφορές που φαινομενικά δεν προδίδουν καμία υποψία.

8. Αλλαγή στη γλώσσα του σώματος

Αν δεις ότι κάνει για πρώτη φορά κάποια πράγματα, όπως το να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή, τότε ίσως αρχίζει να μεταμορφώνεται σταδιακά σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Μπορεί να είναι ένας τρόπος για να σε μειώσει και να σε υποβιβάσει οπότε καλό είναι να μην το προσπεράσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.