WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ευαισθησία στο άγχος: Το άγνωστο σύμπτωμα που περνάει απαρατήρητο αλλά θέλει προσοχή


JTeam

26 Μαΐου 2022

Ευαισθησία στο άγχος: Το άγνωστο σύμπτωμα που περνάει απαρατήρητο αλλά θέλει προσοχή
Pexels
Η «ευαισθησία στο άγχος» είναι ένα από τα πιο δυσνόητα και απαρατήρητα συμπτώματα άγχους αλλά παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχικής μας υγείας

Ο αριθμός των ατόμων με αγχώδεις διαταραχές, ήταν αυξημένος και πριν την πανδημία. Κατά τη διάρκειά της, έφτασε στο απόγειο μαζί με πολλά ακόμη προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στον πρώτο μόνο χρόνο της πανδημίας παρατηρήθηκε 25% αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τεχνικές καταπολέμησης του άγχους μέχρι ολόκληρα εγχειρίδια, υπάρχουν λύσεις που αποκαλούνται από πολλούς ως «σωτήριες». Η αλήθεια είναι όμως πως ορισμένες πτυχές του άγχους, δεν είναι τόσο γνωστές στον κόσμο και παραμένουν μυστήριο.

Μία από αυτές τις λιγότερο γνωστές, είναι και η λεγόμενη «Ευαισθησία στο Άγχος» (Anxiety Sensitivity - AS). Στην πραγματικότητα, είναι ένας δείκτης φόβου των ανθρώπινων βιολογικών συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν την αυτόνομη διέγερση του νευρικού συστήματος.

Περιγράφεται από τη δεκαετία του 1980 και από τότε χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην επεξήγηση και τη θεραπεία πολλών ψυχιατρικών διαταραχών. Με την εκδήλωση αυτού του συμπτώματος ουσιαστικά παρερμηνεύονται τα συμπτώματα που συνοδεύουν το άγχος, (ακανόνιστο αναπνοή, αίσθημα καρδιακών παλμών, τρόμος, έξαψη, εφίδρωση, πόνος και σφίξιμο του στομάχου).

Οι κυρίαρχοι φόβοι των ατόμων με ευαισθησία στο άγχος είναι ότι τα συμπτώματα αυτά θα γίνουν εύκολα ορατά από τους άλλους ή είναι σημάδια μιας σοβαρής σωματικής ή ψυχικής ασθένειας. Η ευαισθησία στο άγχος μπορεί να μην είναι μόνο βίωμα των ατόμων με διαταραχές άγχους. Μπορεί να προκύψει στον καθένα.

Ο Δείκτης Ευαισθησίας Άγχους έχει σημαντική προγνωστική αξία για μελλοντικά συμπτώματα κρίσεων πανικού ενώ ουσιαστικά μετράει το φόβο του φόβου και όχι την ίδια την ύπαρξη της Αγχώδους Διαταραχής ή της Διαταραχής Πανικού. Το κλειδί είναι η αποδοχή και φυσικά η αναγνώριση κάθε γνωστού- άγνωστου συμπτώματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS