WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική ανορεξία: 6 σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει στη σχέση σου


JTeam

27 Σεπτεμβρίου 2022

Συναισθηματική ανορεξία: 6 σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει στη σχέση σου
pexels
Αν νιώθεις μοναχικά μες στη σχέση σου ή ο σύντροφός σου είναι πιο πολύ σαν συγκάτοικος παρά εραστής, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω σημάδια

Τη στιγμή που πιάνεις τον εαυτό σου να αγαπά χωρίς κανένα όριο, το άτομο που έχεις απέναντί σου κρατάει συναισθηματική απόσταση. Αν αυτό που μόλις περιγράψαμε, σου είναι γνώριμο, τότε αξίζει να μάθεις τι σημαίνει η «ανορεξία στο δέσιμο», στην οικειότητα και σε κάθε συναίσθημα.

H παραπάνω συμπεριφορά προκαλείται από έντονο φόβο, ή μάλλον φοβία, με αποτέλεσμα το άτομο που πάσχει από αυτή, να μην μπορεί να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να ερωτευτεί και να δεθεί. Ο όρος περιγράφεται εύστοχα από τον σύμβουλο σχέσεων, Dr. Doug Weiss και δείχνει πως η αγάπη μπαίνει σε δεύτερο πλάνο όταν μας επισκέπεται το "intimacy anorexia".

Αν νιώθεις μοναχικά μες στη σχέση σου ή ο σύντροφός σου είναι πιο πολύ σαν απλός συγκάτοικός σου, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω σημάδια:

1. Είναι πάντα απασχολημένος με κάτι

Δεν βρίσκει ποτέ χρόνο για σένα και πάντα τον πετυχαίνεις στο τρέξιμο. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθεί να φύγει μακριά από τη δέσμευση. Του είναι αδύνατο να εκφράσει τα συναισθήματά του και όταν αυτά αυξάνονται, τρομάζει τόσο που απομακρύνεται. Δεν είσαι ποτέ προτεραιότητα για εκείνον και η δικαιολογία που ακούς πάντα, είναι πως είναι πολύ κουρασμένος. Πότε συμβαίνει αυτό; Κάθε φορά που πάτε να έρθετε πιο κοντά συναισθηματικά και δεν είναι καθόλου τυχαίο.

2. Παίζει καλά το "blame game"

Όταν ο σύντροφός σου μιλάει για τα προβλήματα στη σχέση σας, ρίχνει πάντα το φταίξιμο πάνω σου. Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή την περίπτωση πάσχει από intimacy anorexia καθώς δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το λάθος του. Κάθε φορά σου ασκεί έντονη κριτική και αν τον κατηγορήσεις για κάτι, χρησιμοποιεί όλους τους μηχανισμούς άμυνας για να υπερασπίσει τον εαυτό του.

3. Αρνείται να εκφράσει τα συναισθήματά του

Δεν θα σου πει ποτέ πως νιώθει. Εσωτερικεύει κάθε συναίσθημα, το κρατάει καλά κρυμμένο, λες και αυτό θα φέρει την υποχώρησή του, ενώ δεν θα σε ρωτήσει ποτέ για το πώς αισθάνεσαι εσύ. Αποφεύγει τέτοιες συζητήσεις με κάθε τρόπο και φροντίζει ώστε οι πράξεις και οι συμπεριφορές του να μην υπερβαίνουν τα όρια που έχει θέσει.

4. Σου ασκεί συνέχεια κριτική

Πιστεύει ότι κάνεις τα πάντα λάθος οπότε σου ασκεί συνέχεια και για το οτιδήποτε, κριτική. Ναι, μόνο κακή γιατί θεωρεί ότι η καλή κριτική θα σας φέρει πιο κοντά. Αποφεύγει κάθε επιβράβευση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό, να κατακεραυνώνεται η αυτοπεποίθησή σου.

5. Εφαρμόζει τη μέθοδο της σιωπής

Κλείνεται και προτιμάει να ζει με τη σιωπή του. Αυτό σημαίνει ότι όταν είναι θυμωμένος ή πειραγμένος μαζί σου, δεν θα κάτσει ποτέ να το συζητήσει αλλά θα προτιμήσει να το κρατήσει μέσα του, μένοντας σιωπηλός. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να σε ελέγχει συναισθηματικά και να έχει το πάνω χέρι στη σχέση σας.

6. Χρησιμοποιεί τα λεφτά για να σε ελέγξει

Αυτό σημαίνει ότι σου επιτρέπει να έχεις ελάχιστη πρόσβαση στο κοινό σας ταμείο ενώ αν παρατηρήσει κάποια σπατάλη από εσένα, σε επιπλήττει και σε κάνει να νιώθεις πολύ άσχημα. Παρόλο που αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι τόσο συχνό όσο τα παραπάνω, μπορεί να είναι αρκετά καταλυτικό και μοιραίο για τη σχέση σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.