WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα χάσετε κιλά στην εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαΐου 2017

emmhnopaush.jpg

Σχετικά με την εμμηνόπαυση

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 51, αλλά μπορεί και να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν ανάλογα με κάθε γυναίκα. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την αύξηση του σωματικού βάρους, την αποθήκευση λίπος στην περιφέρεια και τις μεταβολές της διάθεσης. Ωστόσο ορισμένες γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς συμπτώματα.

Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση; Οι ορμόνες. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη δυο από τις κυριότερες ορμόνες για την αναπαραγωγή. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, αρχίζει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση και τα πρώτα συμπτώματα.

Αύξηση σωματικού βάρους με την εμμηνόπαυση

Λόγω της μείωσης των επιπέδων των ορμονών και της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να κρατήσουν τα περιττά κιλά. Επίσης, χάνουν μυϊκή μάζα και κερδίζουν λίπος, κυρίως γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα πάρετε ή όχι βάρος, γιατί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης επικρατεί συνήθως η τάση να είστε λιγότερες δραστήριες και να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεστε.

Διαβάστε επίσης: Έξυπνα κόλπα για να μειώσετε τις θερμίδες από το βραδινό σας

Και μπορεί η αύξηση του σωματικούς βάρους να είναι ένας βασικός παράγοντας που δεν νιώθετε όμορφες, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και η αντίσταση στην ινσουλίνη -μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη-.

Πώς θα χάσετε κιλά στην εμμηνόπαυση

Όπως σε κάθε στιγμή στη ζωή της γυναίκας δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους. Υπάρχουν όμως τρόποι για να κάνετε πιο εύκολη την απώλεια κιλών.

Να είστε σωματικά δραστήριες. Μπορεί να σας ακούγεται παρωχημένο, όμως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι περισσότερες γυναίκες δεν κινούνται σχεδόν καθόλου και αυτό έχει αντίκτυπο στο σωματικό βάρος. Οι ενήλικες  πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα επισκέψεις στο γυμναστήριο. Και αυτό γιατί μπορείτε να είστε ενεργές στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να παίρνετε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα, να παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας, να πηγαίνετε για πεζοπορία ή για τζόκινγκ.

Να αυξήσετε την κατανάλωση των λαχανικών, των φρούτων, των δημητριακών ολικής άλεσης, των γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά και άπαχων πρωτεϊνών. Γενικά να προτιμάτε τροφές που είναι χαμηλές σε θερμίδες και να μειώσετε την κατανάλωση του αλκοόλ. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι δεν μπορείτε να τρώτε το ίδιο με όταν ήσασταν είκοσι ετών.  

Να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πιάτα μια μπολ. Επίσης να μαγειρεύετε συχνά στο σπίτι για να έχετε τον έλεγχο του τι τρώτε. Όταν πηγαίνετε έξω για φαγητό, να προσέχετε τις επιλογές σας και καλό είναι να αφήνετε λίγο φαγητό στο πιάτο σας.  Επιλέξτε φαγητά που περιλαμβάνουν λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.