WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα τη δίαιτα της Kim Kardashian για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Νοεμβρίου 2017

kim76684.jpg

Σκεφτόμενη όλες αυτές τις δίαιτες, θυμήθηκα ότι η Kim Kardashian μετά την εγκυμοσύνη της έχασε 30 κιλά ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων. Έψαξα λοιπόν και βρήκα τη δίαιτα που ακολούθησε η Kim, η οποία έμοιαζε πάρα πολύ με την Atkins αφού περιελάμβανε αρκετή πρωτεΐνη, ελάχιστους υδατάνθρακες και καθόλου γλουτένη.

Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησα, βασίστηκε σε άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, χοιρινό χωρίς το λίπος και ψάρι μαζί με σαλάτες, γιαούρτι, γάλα και αυγά. Ενώ δεν έτρωγα καθόλου υδατάνθρακες, αν εξαιρέσουμε τις σαλάτες. Αναγκάστηκα όπως καταλαβαίνετε να εγκαταλείψω για ένα μήνα τα φρούτα, το ψωμί, τα μακαρόνια, τα όσπρια και πολλά άλλα τρόφιμα που είχα συνηθίσει να καταναλώνω σε καθημερινή βάση. 

Ενδεικτικά για πρωινό έτρωγα: Γιαούρτι με 10 αμύγδαλα

Μεσημεριανό: Σαλάτα με φιλέτο κοτόπουλο, ψάρι ή ψαρονέφρι

Βραδινό: Σαλάτα με τόνο σε νερό ή σολομό ή τυρί με χαμηλά λιπαρά

Επίσης περιορίστηκα σε μόνο δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και δεν κατανάλωνα καθόλου αλκοόλ.

Πρέπει να ομολογήσω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά να ακολουθήσω το διατροφικό πρόγραμμα της Kim, γιατί ήταν αρκετά περιοριστικό. Κάθε μέρα λιγουρευόμουνα ένα πιάτο μακαρόνια ή έστω μια φέτα ψωμί. Ήταν όμως απαγορευμένοι καρποί και τα δυο. Για να μην αναφέρω και τις παρενέργειες που είχα σε καθημερινή βάση, όπως πονοκέφαλο, κόπωση και κακοδιαθεσία. Επίσης έπιανα τον εαυτό μου πολλές φορές να νυστάζω λόγω έλλειψης καφεΐνης, κάτι που επηρέαζε την παραγωγικότητά μου στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε εδώ: Τι να αποφεύγετε να τρώτε το πρωί για να χάσετε κιλά

Επιτέλους όμως οι μέρες περάσανε, το πείραμα τελείωσε και έφτασε η στιγμή να ανέβω στη ζυγαριά για να δω τα αποτελέσματα. Όπως ήταν αναμενόμενο είχα χάσει κιλά, αλλά ταυτόχρονα είχα στερηθεί τις αγαπημένες μου τροφές που τόσο πολύ ήθελα να ξαναρχίσω να τρώω. Και για του λόγου το αληθές δεν ξέρω αν άξιζε τόσος κόπος και τόσο στρες, μόνο και μόνο για να χάσω μερικά κιλά, που στην τελική θα μπορούσα να τα χάσω ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συνοδεύονται από απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού, με αποτέλεσμα πολλές φορές η απώλεια κιλών να είναι πλασματική, γι αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται επαναπρόσληψη του βάρους μέσα σε ένα χρόνο.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όταν οι υδατάνθρακες λείπουν από τον οργανισμό, τότε χρησιμοποιούνται τα λίπη ως πηγή ενέργειας. Με αυτή τη διαδικασία παράγονται οι κετόνες που μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια. Και ως εδώ καλά, αλλά αν οι κετόνες είναι σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα, είναι επικίνδυνες για την υγεία. Γι αυτό και δεν πρέπει να ακολουθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα διατροφικά σχήματα που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και υψηλά σε πρωτεΐνες.

Είναι άρα τόσο επικίνδυνη η δίαιτα της Kim; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι αν κόψουμε τους υδατάνθρακες θα χάσουμε γρήγορα κιλά, αλλά μια μακροχρόνια διακοπή είναι επιβλαβής για την υγεία. Μια βραχυπρόθεσμη πρωτεϊνική δίαιτα συνήθως δεν βλάπτει τους υγιείς ανθρώπους, αρκεί να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και φυσικά να μην υπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως διαταραχή στο συκώτι και στους νεφρούς. Τέλος, όσο αφορά τη μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της αναγνωρίζονται από την πλειονότητα των διαιτολόγων, γι αυτό και πρέπει να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή ακόμα και αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.