WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υποθυρεοειδισμός: Ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Νοεμβρίου 2022

Υποθυρεοειδισμός: Ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν
pexels
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Και εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, αυτός ο αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες.

Τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς σας ελέγχονται από μια ορμόνη, που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH). Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας είναι χαμηλά, μια αλυσιδωτή αντίδραση στον εγκέφαλό σας οδηγεί στην απελευθέρωση TSH. Αυτό λέει στον θυρεοειδή σας να απελευθερώσει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πάθησης είναι ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής λαμβάνει αρκετή TSH, αλλά δεν απελευθερώνει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 99% των περιπτώσεων.Ο δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός είναι λιγότερο συχνός και σε αυτή την περίπτωση, ο θυρεοειδής δεν λαμβάνει αρκετή TSH.

Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση βάρους

  • Λήθαργος

  • Δυσανεξία στο κρύο

  • Ξηρό δέρμα

  • Μη φυσιολογικές εμμηνορροϊκές περιόδους

  • Κατάθλιψη

Χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε :

  • Καρδιακή ασθένεια

  • Βρογχοκήλη, η οποία είναι ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού που προκαλείται από έναν πρησμένο θυρεοειδή

  • Επιπλοκές γονιμότητας

  • Ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα

  • Εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία

Παγκοσμίως, η πιο κοινή αιτία διαταραχών του υποθυρεοειδισμού είναι η έλλειψη ιωδίου.

Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονή του θυρεοειδούς

  • Χειρουργική αφαίρεση μέρους ή όλου του θυρεοειδούς

  • Ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς

  • Ορισμένα φάρμακα , όπως το λίθιο και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα

Η ορμονική υποκατάσταση είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα φάρμακο το οποίο αντικαθιστά τις ορμόνες που το σώμα σας θα έπρεπε να παράγει φυσικά.

Θρεπτικά συστατικά και υποθυρεοειδισμός

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να θεραπεύσουν τον υποθυρεοειδισμό. Αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς.

Εάν παίρνετε φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας προτού προσθέσετε ορισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα στη διατροφή σας.

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Σε όλο τον κόσμο, η μη λήψη επαρκούς ιωδίου είναι συχνή και είναι η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού.

Σε ορισμένες χώρες, προσθέτουν ιώδιο στο επιτραπέζιο αλάτι για να βοηθήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης. Αλλά αυτή δεν είναι η τέλεια λύση.

Καλές πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν τον μπακαλιάρο, τα

στρείδια

, το γιαούρτι

, το αγελαδινό γάλα

, τα αυγά. Επίσης τα φύκια, και ιδιαίτερα τα καφέ φύκια, έχουν πολύ συγκεντρωμένες πηγές ιωδίου. Αλλά να τα καταναλώνετε με προσοχή, καθώς το πολύ ιώδιο μπορεί να είναι επιβλαβές.

Σίδηρος

Η λήψη σιδήρου μέσω της διατροφής είναι σημαντική για πολλές πτυχές της υγείας, όπως για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία των μυών και του συνδετικού ιστού. Ο σίδηρος παίζει επίσης ρόλο στην ικανότητα του σώματός σας να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες.

Για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, η λήψη σιδήρου μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αναιμία είναι πολύ συχνή σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Επίσης η έλλειψη σιδήρου, μια κύρια αιτία αναιμίας, είναι ευρέως διαδεδομένη, ειδικά μεταξύ των γυναικών και των παιδιών.

Μπορείτε να βρείτε σίδηρο σε πολλά τρόφιμα, όπως, κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια και οστρακοειδή, φασόλια, φακές, ξηροί καρποί, σπόροι και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Σελήνιο

Υπάρχει περισσότερο σελήνιο στον θυρεοειδή από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και τη διάσπαση των θυρεοειδικών ορμονών.

Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της έλλειψης σεληνίου και της νόσου του Hashimoto, της πιο κοινής αιτίας υποθυρεοειδισμού, εκτός από την έλλειψη ιωδίου. Μπορείτε να πάρετε σελήνιο από πολλές τροφές, όπως, βραζιλιάνικα φυστίκια, κιτρινόπτερος τόνος, σαρδέλες, γαρίδες, βοδινό κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, φακές, φασόλια

Ψευδάργυρος

Η αλληλεπίδραση μεταξύ ψευδαργύρου και θυρεοειδικών ορμονών είναι πολύπλοκη και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν τη σχέση. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στη ρύθμιση της παραγωγής και της δραστηριότητας των θυρεοειδικών ορμονών. Τα επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα σας μπορεί να συνδέονται με τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και της TSH.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σχετικά συχνή, επηρεάζοντας έως και το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κοινές πηγές τροφίμων ψευδαργύρου περιλαμβάνουν, βοδινό κρέας, πουλερικά, στρείδια, σπόρους κολοκύθας, σουσάμι και κάνναβης, φακές, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

Μαγνήσιο

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ μαγνησίου και θυρεοειδικών ορμονών. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά το ιώδιο. Αυτή η απορρόφηση είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία θυρεοειδικών ορμονών.

Συνήθως, οι νεφροί σας ελέγχουν αυστηρά τα επίπεδα μαγνησίου σας. Αλλά ορισμένα φάρμακα και καταστάσεις υγείας μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης και κόπωση, αν και η ανεπάρκεια με συμπτώματα είναι σπάνια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 60% των ανθρώπων δεν λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή τους. Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι σπόροι κολοκύθας, οι ξηροί καρποί σπόροι chia, το σπανάκι, τα όσπρια, όπως μαύρα φασόλια και φακές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το φαγόπυρο και η κινόα

Μια ισορροπημένη διατροφή

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να θεραπεύσουν τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, οποιοσδήποτε με πάθηση του θυρεοειδούς είναι σημαντικό να επικεντρωθεί στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής για να προάγει τη συνολική του υγεία.

Ο καθένας ανταποκρίνεται στο φαγητό διαφορετικά, αλλά υπάρχουν γενικές συστάσεις. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να τρώτε λιγότερα τρόφιμα που έχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λίπη.

Εστιάστε στο να καταναλώνετε πολλά:

  • Φρούτα

  • Λαχανικά

  • Ολικής αλέσεως

  • Όσπρια

  • Άπαχες πρωτεΐνες

  • Γαλακτοκομικά

  • Υγιή λίπη

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.