ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Paris Fashion Week: Ό,τι μας εντυπωσίασε από το πολυαναμενόμενο show του Balenciaga μέχρι τον φόρο τιμής στη Vivienne Westwood


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

6 Μαρτίου 2023

Paris Fashion Week: Ό,τι μας εντυπωσίασε από το πολυαναμενόμενο show του Balenciaga μέχρι τον φόρο τιμής στη Vivienne Westwood
splashnews.com
Η κομψότητα έχει τον πρώτο λόγο στο Paris Fashion Week και είναι εμφανέστατο

Balenciaga

Ήταν πρώτη συλλογή του οίκου Balenciaga μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε από την Gift Shop και από την Spring 2023 καμπάνια. Η συλλογή fw 2023 του Demna για τον Balenciaga ήταν μια μορφή crisis management, με ρούχα που αντικατοπτρίζουν την αισθητική του σχεδιαστή -όπως τη θυμόμαστε και από τη Vetements. Το show παρουσιάστηκε στο Carrousel du Louvre, μέσα σε ένα απλό και εντελώς λευκό σκηνικό με μουσική από μια κιθάρα και ένα πιάνο. Ναι, τόσο απλά και τόσο ταπεινά, που θα έλεγε κανείς ότι αυτό δεν είναι show του Balenciaga επί εποχής Demna.

Είδαμε σακάκια και παλτό κατασκευασμένα από ανάποδα παντελόνια κοστουμιού -εξαιρετική υλοποίηση ομολογώ- είδαμε μοντέλα να φαίνεται ότι έχουν 4 πόδια,είδαμε ντραπέ μονόχρωμα φορέματα με τεράστιες τσάντες και φυσικά είδαμε φορέματα με τεράστιους ώμους. Δύο απουσίες όμως έκαναν αίσθηση: η απουσία των logos, που μας είχε συνηθίσει ο οίκος και η απουσία των celebrities, που παλαιότερα δεν χωρούσαν στις θέσεις.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα πολύ σικάτο και σύγχρονο show, αλλά γίνεται ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο να ξεχαστεί τόσο σύντομα λόγω μιας καλής συλλογής; Ούτε το σκάνδαλο των Dolce & Gabbana δεν ξεχάστηκε τόσο σύντομα και ούτε φυσικά του Alexander Wang.

Alexander McQueen

Αυτή τη σεζόν η Sarah Burton αποφάσισε να «του δώσει να καταλάβει» και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Η fw 2023 συλλογή της για τον Alexander McQueen ήταν μια απόδειξη του πραγματικού ταλέντου της, της σύνδεσης που έχει με τον ιδρυτή του οίκου και φυσικά της πηγαίας κομψότητας που τη διακατέχει.

Το show παρουσιάστηκε σε μια στρογγυλή σκηνή μπροστά από το Les Invalides, με τα μοντέλα να περπατάνε σε κύκλους υπό την μουσική του show του Alexander McQueen από το fw 1998, το Ring of Fire. Εμπνευσμένη από την ανθρώπινη ανατομία, η Sarah Burton ξεδίπλωσε όλη της την δεξιοτεχνία σε ρούχα υψηλών προδιαγραφών, με πολύ dark χαρακτήρα. Φορέματα, πλεκτά και κοστούμια χόρευαν όλα μαζί έναν απόκοσμο, αλλά παραδόξως κομψό χορό.

Hermès

Ο γαλλικός οίκος μόδας Hermès αποφάσισε αυτή τη σεζόν να παρουσιάσει μια συλλογή εμπνευσμένη από τρίχες. Ναι, όσο παράξενο και αν ακούγεται, αυτή ήταν η έμπνευση της Nadège Vanhee-Cybulski για την fw 2023 συλλογή.

Φυσικά και χάρη στο ταλέντο και την τεχνογνωσία της, το αποτέλεσμα ήταν -όπως πάντα- κλασικό, κομψό και θελκτικό στον καταναλωτή -που είναι και ο βασικός στόχος. Ο αισθησιασμός που αποπνέουν τα μαλλιά, ο συμβολισμός τους και η δυναμική που έχουν στις γυναίκες ανά τους αιώνες ώθησε τη φαντασία της Vanhee-Cybulski στο να σχεδιάσει μια συλλογή με χρωματική παλέτα αυτή των φυσικών μαλλιών και να συμπεριλάβει την έννοια σε πλεκτά, παλτό, κασκόλ και αξεσουάρ με εξαιρετικές λεπτομέρειες. Ήταν η επιτομή του σικ, της κομψότητας και του μέτρου.

Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood

Η πρώτη συλλογή του Andreas Kronthaler, συντρόφου και συνεργάτη της αείμνηστης Dame Vivienne Westwood ήταν -προφανώς- αφιερωμένη στην βασίλισσα του punk, η οποία απεβίωσε στα 81 της τον Δεκέμβρη του 2022.

Η εγγονή της Vivienne Westwood έκλεισε το show με ένα νυφικό που αποτύπωνε το πνεύμα της γιαγιάς της. Η αισθητική, η φιλοσοφία και ο ακτιβισμός της Westwood ήταν εμφανής σε όλη τη συλλογή. Η κύρια ιδέα πίσω από τη σχεδίαση ήταν βασισμένη σε ένα όραμα που είχε η Westwood και το είχε εκμυστηρευτεί στον Andreas Kronthaler. Ήθελε μια συλλογή εμπνευσμένη από τον ερχομό ανθρώπων από τον Βορρά στο Λονδίνο και την συμβολή τους στην αλλαγή του status quo, στην απόλυτη δηλαδή επιβολή τους στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Ριζοσπαστική ιδέα, που ταιριάζει σε μια πραγματική επαναστάτρια σαν την Vivienne Westwood.

Giambattista Valli

Με έμπνευση την Joséphine Bonaparte, την σύζυγο του Μεγάλου Ναπολέοντα και Αυτοκράτειρα της Γαλλίας τον 19ο αιώνα, ο οίκος μόδας Giambattista Valli παρουσίασε την fw 2023 συλλογή του στο Musée d’Art Moderne.

Το ανήσυχο, δυναμικό και ανεξάρτητο πνεύμα της Joséphine αντηχούσε σε όλη τη συλλογή μέσα από τα εκκεντρικά καθημερινά ρούχα και τα -άκρως- πολυτελή βραδινά κομμάτια. Είδαμε τον δυναμισμό να μεταφράζεται σε φορέματα, που στην πραγματικότητα ήταν ολόσωμες φόρμες, σε τζιν και σε αέρινες φούστες. Επίσης είδαμε την μίξη δύο πολιτισμών, του ελληνορωμαικού και του γαλλικού κατά των 19ο αιώνα να μεταφέρεται στην πασαρέλα με άψογο τρόπο, πράγμα απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο Valli είναι ένας Ρωμαίος που εργάζεται σε έναν γαλλικό οίκο μόδας. Μπράβο για ακόμη μια φορά!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.