UPDATE #NOW

Ariel: Μία βουτιά στη live-action ταινία και όλες τις λεπτομέρειες που θες να ξέρεις


Κλέλια Φατούρου

5 Απριλίου 2023

Ariel: Μία βουτιά στη live-action ταινία και όλες τις λεπτομέρειες που θες να ξέρεις
Entertainment Weekly
Το παραμύθι, οι ηθοποιοί και οι αντικειμενικές δυσκολίες των γυρισμάτων

Η "The Little Mermaid "είναι αδιαμφισβήτητα η πιο δύσκολη live action ταινία που κλήθηκε να δημιουργήσει η Disney. Ένα παραμύθι γυρισμένο στο νερό, με πρωταγωνιστές μισούς ανθρώπους- μισά ψάρια. Θα είναι όμως και το πιο μαγικό remake των ταινιών που μάς μεγάλωσαν, μέσα από βιντεοκασέτες.

Η Halle Bailey ήταν η ιδανική Ariel, από κάθε άποψη. Η 23χρονη κοπέλα από την Atlanta, που νόμιζε ότι της έκαναν πλάκα στο τηλέφωνο, όταν ο σκηνοθέτης Rob Marshall της ανακοίνωσε ότι είναι η ηθοποιός που θα δώσει σάρκα και οστά στην αγαπημένη γοργόνα των τελευταίων 33 χρόνων. Στις 26 Μαΐου, όλοι μας, και ειδικά τα μικρά κορίτσια που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τον εαυτό της ως πριγκίπισσες, θα δουν παρακολουθήσουν επιτέλους ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, σε στεριά και θάλασσα. Αλλά κυρίως θάλασσα. O Rob Marshall, η Halle Bailey και η Melissa McCarthy αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το παραμύθι αλλά και για τη μοντέρνα οπτική του.

Το παραμύθι, η Disney και ο Rob Marshall

Ο Hans Christian Andersen έγραψε το βιβλίο το 1837, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τις δικές του κρυφές πλευρές. Ως παιδί, δεν ένιωσε ότι ανήκει κάπου και το ίδιο συνέβη και στην ενήλικη ζωή του. Ερωτεύτηκε έναν άντρα, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε και παντρεύτηκε μία γυναίκα. Ήταν σίγουρα μία προχωρημένη ιστορία για εκείνον τον αιώνα και για μία γυναίκα που εγκαταλείπει τη ζωή της, επειδή νιώθει πολύ απλά ότι δεν χωρά εκεί. Το 1989, έγινε η θρυλική animated ταινία της Disney, που έτυχε να δει ο (όχι ακόμα) σκηνοθέτης Rob Marshall με τον συμπαραγωγό και σύντροφό του, John DeLuca. Όταν το 2018, η Disney τους προσέγγισε για να κάνουν τη live action εκδοχή, η απάντηση ήταν αναμενόμενη.

«Είναι μία πολύ συναισθηματική ιστορία κι εμείς μπορέσαμε να κρατήσουμε την ομορφιά από το παραμύθι του Andersen και την ταινία της Disney, προσαρμόζοντάς τη στο σήμερα με παραπάνω βάθος» λέει ο Marshall, ενώ η Bailey συμπληρώνει ότι ο σκηνοθέτης ήθελε να βουτήξει στο μυαλό της και την ανάγκη για ελευθερία και πάθος.

Ο Eric στο σήμερα

Η Ariel είχε βρεθεί, αλλά ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος πρίγκιπας; Υπήρξαν πολλοί που διεκδίκησαν τον ρόλο, όπως ο Harry Styles, αλλά η γλυκύτητα του Hauer-King κέρδισε. Όταν η Bailey τον επισκέφθηκε στο trailer και του ευχήθηκε καλή τύχη, νόμιζε πως έκανε το ίδιο και στους άλλους 3 συνυποψηφίους του. Απεδείχθη πως όχι. Η Bailey τον ήθελε για Eric, όπως και έγινε.

Η ιστορία του είναι επίσης πολύ βαθύτερη από αυτό που ξέρουμε. Βασικά δεν ξέραμε τίποτα. Τώρα όμως μεγαλώνει μόνο με τη μητέρα του, που είναι διαφορετικής εθνικότητας και νιώθει περιορισμένος στο παλάτι τους. Δεν θέλει να γίνει ο επόμενος ηγέτης. Θέλει να ανακαλύψει νέες περιπέτειες. Και αυτό είναι το πρώτο κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζεται με την Ariel.

Η καθηλωτική Ursula

Η Melissa McCarthy δεν είχε ιδέα ότι θα υποδυόταν την αγαπημένη της villain όταν στα 20κάτι της έκανε babysitting και έβλεπε την κασέτα ξανά και ξανά με τα παιδιά. Δεν είχε επίσης ιδέα ότι η animated Ursula εμπνεύστηκε από την drag queen Divine, ενώ η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της ως drag Miss Y στα clubs της Νέας Υόρκης. «Σκεφτόμουν ότι έχει πιει πολλά martinis και έχει καπνίσει πολύ». Κι εδώ έχουμε την ιστορία που την οδήγησε στο περιθώριο, ας αδερφή του Τρίτονα και το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Ο Lin-Manuel Miranda πάντως, που είχε γράψει τη μουσική για την original ταινία και 3 ολοκαίνουρια, μάς υπόσχεται ότι η McCarthy θα μάς εκπλήξει με τη φωνή της.

Τα σχεδόν ακατόρθωτα γυρίσματα

Μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα σε live action ταινία, που ναι μεν κάνει χρήση CGI, αλλά βασίζεται κυρίως στα πλάνα των ηθοποιών. «Πώς θα κάνουμε υποβρύχιο musical; Ήταν τρομερά πολύπλοκο», δηλώνει ο σκηνοθέτης. Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, έπρεπε να περάσουν δύο μήνες με τον σεναριογράφο David Magee για να σπάσουν σε κομμάτια το σχέδιό τους. Ακολούθησαν σκηνές που απλώς οι ηθοποιοί έκαναν χορογραφίες, σαν να μην υπάρχει βαρύτητα, ώστε να δείξουν ότι ερμηνεύουν κάτω από το νερό. Εκτός από την πρωταγωνίστρια, που το έκανε και κυριολεκτικά, αν και όχι για 13 ώρες, όπως δήλωσε πρόσφατα. «Είπα τόσες πολλές ε; Το να βρίσκομαι όμως στον ωκεανό είναι τόσο θεραπευτικό και εξαγνιστικό για εμένα. Σχεδόν μεταφυσικό».

Οι σκέψεις στο εδώ και τώρα

Η ταινία δουλεύεται τα τελευταία χρόνια, τα γυρίσματα ξεκίνησαν στην αρχή της πανδημίας, αλλά το Ίντερνετ είδε πρόσφατα τα trailer και προφανώς έχει άποψη. Όχι τόσο για την ταινία, όσο για το χρώμα της Halle. «Απλά μπλοκάρω τον ήχο. Δεν διαβάζω σχόλια, έσβησα το Twitter. Αυτό που κάνω είναι να νιώθω ευγνώμων για την όμορφη ευκαιρία που μου δόθηκε. Τα καλά είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά» και αναφέρεται σίγουρα στη χαρά των μικρών κοριτσιών εκεί έξω και στο πόσο πολλή αγάπη της δείχνουν από τότε που την είδαν ως Ariel.