UPDATE #NOW

Οι αμβλώσεις σε όλο τον κόσμο: Τι ισχύει σε κάθε ήπειρο και πόσο μας αφορά


Κλέλια Φατούρου

14 Μαΐου 2023

Οι αμβλώσεις σε όλο τον κόσμο: Τι ισχύει σε κάθε ήπειρο και πόσο μας αφορά
Unsplash/gayatri malhotra
Ποια είναι τελικά τα δικαιώματά μας και γιατί οι Η.Π.Α. δεν είναι ο μοναδικός Μεσαίωνας;

Τον τελευταίο χρόνο, η ανατροπή του νόμου Roe v. Wade ξύπνησε το ενδιαφέρον όλων μας για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις αμβλώσεις σε όλη την υφήλιο. Ένα ανθρώπινο δικαίωμα που θα έπρεπε να νομιμοποιείται και να θεωρείται αυτονόητο, αλλά κινδυνεύει στα περισσότερα σημεία του κόσμου. Ακόμα και εκεί όπου είναι νόμιμο, δεν αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που θα έπρεπε.

Ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες καλούνται να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους. Αναγκάζονται να κυοφορήσουν ένα μωρό επειδή δεν τους δίνεται άλλη επιλογή ή να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Με αφορμή όλα αυτά που συμβαίνουν στις Η.Π.Α. και τη νομοθεσία που προτείνει μέχρι και θανατική ποινή σε περίπτωση άμβλωσης από επιλογή, ας δούμε τις συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με την γκρίζα ζώνη σε θέμα αμβλώσεων. Αν και στις περισσότερες χώρες επιτρέπεται η άμβλωση τις πρώτες 12 εβδομάδες, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χώρα. Η Γαλλία του Μακρόν είναι ίσως η καλύτερη περίπτωση, με νόμους υπέρ των αμβλώσεων, με πιο πρόσφατη τροποποίηση το χρονικό διάστημα των 14 εβδομάδων ως επιτρεπόμενο όριο. Στην Ισπανία, επίσης, επιτρέπονται κανονικά οι αμβλώσεις τις πρώτες 14 εβδομάδες, ακόμα και σε ανήλικες χωρίς γονική άδεια. Το πρόβλημα, όπως και στην Ελλάδα ή την Ιταλία, είναι ότι υπάρχουν γιατροί που αρνούνται να κάνουν αμβλώσεις.

Σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, είναι απαραίτητη η συμβουλευτική πριν την άμβλωση, ώστε να σιγουρευτεί η γυναίκα ότι θέλει να το κάνει. Στην Πολωνία από την άλλη, η έκτρωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού ή σε προβλημάτων υγείας του εμβρύου. Άνθρωποι κινδυνεύουν με φυλάκιση αν βοηθήσουν κάποια έγκυο να κάνει άμβλωση, ενώ πολλές γυναίκες ταξιδεύουν για να κάνουν έκτρωση ή να προμηθευτούν το χάπι της επόμενης μέρας. Η Μάλτα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει εντελώς τις αμβλώσεις. Αυστηρότητα στις αμβλώσεις υπάρχει και στο Λιχτενστάιν, το Μονακό και την Ανδόρα. Όσο για την Ιρλανδία, απαγορευόταν δια ροπάλου μέχρι το 2019, όπου και μία γυναίκα πέθανε από σηψαιμία.

Αμερική

Jenny.Gr
Unsplash/gayatri malhotra

Μετά την ανατροπή του Roe v. Wade, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, με κάθε πολιτεία να αποφασίζει τι θα κάνει πάνω στο θέμα των αμβλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται στις πολιτείες: Alabama, Arkansas, Idaho, Kentucky, Missouri, Louisiana, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Texas, West Virginia, Wiskonsin. Σε κάποιες εξ αυτών, μπορεί να γίνει άμβλωση, αλλά μόνο σε περίπτωση βιασμού ή επειδή απειλείται η ζωή της μητέρας. Στις υπόλοιπες πολιτείες, επιτρέπεται η έκτρωση είτε σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, είτε στους πρώτους 3 μήνες ή και αργότερα.

Ασία

36 εκατομμύρια γυναίκες τον χρόνο κάνουν αμβλώσεις στην Ασία. 6% των θανάτων εγκύων προκαλείται από επικίνδυνες εκτρώσεις. Παραμένει ένα ιδιαίτερο θέμα σε όλη την ήπειρο, εξαιτίας της θρησκείας, της κουλτούρας, του νόμου και της πολιτικής. Η Ταϊλάνδη και η νότια Κορέα νομιμοποίησαν πρόσφατα τις αμβλώσεις, ενώ η Κίνα προσπαθεί να αυστηροποιήσει τους νόμους. Παράλληλα, χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ είναι υπέρ της άμβλωσης όταν πρόκειται για θηλυκό έμβρυο. Εδώ οι αμβλώσεις δεν αφορούν τα γυναικεία δικαιώματα, αλλά τον έλεγχο του πληθυσμού. Και φυσικά γίνονται, με τη γραπτή συγκατάθεση του συζύγου, και σε πολύ υψηλό κόστος.

Αυστραλία

Πρόκειται ίσως για την ήπειρο με τον μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών. Η άμβλωση είναι νόμιμη σε όλες τις περιοχές της και το κράτος βοηθά στην πρόσβαση όλων των γυναικών σε ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Η διαφορά είναι στο χρονικό όριο που θα σου επιτραπεί.

Αφρική

Στην υποσαχάρια Αφρική, το 92% των γυναικών ζει σε περιοχές με περιορισμένα δικαιώματα στις αμβλώσεις, με 15 χιλιάδες θανάτους τον χρόνο, εξαιτίας των αμβλώσεων. Στην Αφρική, οι περιοχές Sāo Tomé and Principe, Νότια Αφρική, Μοζαμβίκη, Πράσινο Ακρωτήρι, Τυνησία, Ζάμπια και Guinea-Bissau έχουν σχετικά φιλελεύθερους νόμους. Σύμφωνα με εκείνους που ζουν στην Αφρική, το βουντού βρίσκεται στη νοοτροπία κάθε σπιτιού και ο θάνατος του εμβρύου οδηγεί σε κακό κάρμα ή πνεύματα.