WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αλλαγές στη διάθεση και άγχος: Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, επηρεάζουν δραματικά το 64% των γυναικών


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2022

Αλλαγές στη διάθεση και άγχος: Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, επηρεάζουν δραματικά το 64% των γυναικών
pexels
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μία εβδομάδα ή δύο πριν την έναρξη της περιόδου

Οι μεταβολές στη διάθεση, η εκδήλωση έντονου άγχους και θλίψης όπως και ευερεθιστότητας αλλά και το πρήξιμο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι σημάδια ότι η περίοδος πλησιάζει. Όλα αυτά μαζί έχουν γίνει το «κύριο θέμα της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει νέα έρευνα που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Archives of Women’s Mental Health.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μία ή δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο γιατί οι γυναίκες το βιώνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά θεωρείται ότι σχετίζεται περισσότερο με τις ορμόνες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Virginia επισημαίνουν ότι το 64% των γυναικών βιώνουν αυτά τα συμπτώματα, επηρεάζοντας δραματικά την καθημερινότητά τους. Ανεξαρτήτως ηλικίας, ένα από τα πιο συχνά καταγεγραμμένα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση και το άγχος.

Αυτό φαίνεται, όπως προαναφέρθηκε, ότι επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες με τον ίδιο τρόπο σε κάθε κύκλο περιόδου. «Πρόκειται για πολύ κοινά συμπτώματα σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει μία από τις επικεφαλής της έρευνας, η συγγραφέας και ερευνήτρια, Jennifer L. Payne.

Οι ειδικοί της μελέτης προσπαθούν να κατανοήσουν περισσότερο το φάσμα των συμπτωμάτων αυτού που βιώνει κάθε γυναίκα πριν αδιαθετήσει και το πώς επηρεάζεται η ζωή και η καθημερινότητά της. Στην έρευνα συμμετείχαν 238.000 γυναίκες ηλικίας 18- 55 χρονών από 144 χώρες.

Τα συμπτώματα παρόλο που επηρεάζουν κάθε ηλικία, διαπιστώθηκε ότι αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε. Οι αλλαγές στη διάθεση επηρέασαν το 64.18% των γυναικών, η κόπωση το 57.3% ενώ τα κυριότερα συμπτώματα αφορούσαν το 85.28%. Το 28.61% των συμμετεχόντων είπε μάλιστα ότι τα συμπτώματα επηρέαζαν την καθημερινότητά τους δραματικά.

Τα συμπτώματα λοιπόν γίνονται πιο έντονα σε μεγαλύτερες ηλικίες και περιλαμβάνουν τη χαμηλή λίμπιντο, αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου, αύξηση βάρους, πονοκεφάλους, πρήξιμο, ιδρώτα. Η εξήγηση και γι' αυτό έρχεται από την επιστήμη και δείχνει ότι σχετίζεται με την περιεμμηνόπαυση, που αποτελεί το διάστημα πριν την τελευταία περίοδο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.