WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε πώς κατάφερα να μειώσω την κυτταρίτιδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2017

21577133.jpg

Καταρχάς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό, πρέπει να τον μάθουμε καλά, να γνωρίσουμε όλες τα αδύναμα σημεία του.  Έτσι πρώτα θα δούμε τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα και τι την προκαλεί. Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητα του και το δέρμα έχει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά κυρίως παρατηρείται στα πόδια και το 80% του γυναικείου πληθυσμού έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει κυτταρίτιδα σε σύγκριση με τους άντρες.

Δεν υπάρχει ένας παράγοντας που προκαλεί την κυτταρίτιδα, αλλά ένας συνδυασμός. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Η γενετική προδιάθεση.
  • Το σωματικό βάρος και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  • Η ηλικία, όσο μεγαλώνουμε οι πιθανότητες εμφάνισης της κυτταρίτιδας αυξάνονται.
  • Οι ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν την αποθήκευση  λίπους, για σκοπούς όπως την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω της έλλειψης οξυγόνου συσσωρεύεται λίπος με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα σημάδια της κυτταρίτιδας.
  • Η έλλειψη άσκησης.
  • Ο ήλιος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.
  • Το άγχος. Ένας εξαιρετικά αγχωτικός τρόπο ζωής προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών που σχετίζονται με την κυτταρίτιδα

Παρακάτω θα δείτε όλα όσα έκανα για να καταφέρω να μειώσω κάπως την όψη του φλοιού πορτοκαλιού.

Ξεκίνησα έντονη άσκηση. Πάντα γυμναζόμουνα, όμως όταν αποφάσισα να απαλλαγώ από την κυτταρίτιδα, αφοσιώθηκα ακόμα περισσότερο στη γυμναστική. Άρχισα έντονη αερόβια προπόνηση, όπως τρέξιμο, ποδήλατο, πεζοπορία σε συνδυασμό με ασκήσεις με βάρη. Φυσικά δεν είδα αποτέλεσμα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μετά από μερικούς μήνες μπόρεσα να μειώσω το ποσοστό σωματικού λίπους και την κυτταρίτιδα.

Διαβάστε επίσης: Έπινα ζεστό νερό για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Άρχισα να τρώω πιο υγιεινά. Φυσικά θαύματα δεν γίνονται, όμως όταν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της κυτταρίτιδας. Ακολούθησα μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και κατανάλωνα άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λίπη και δημητριακά ολικής άλεσης.

Έπινα πολλά υγρά. Όταν διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο βελτιώνουμε την υφή του δέρματος και βοηθάμε στην αποβολή των τοξινών και στη μείωση των κατακρατήσεων.

Προσπάθησα να μειώσω το άγχος. Κάθε φορά που νιώθουμε πιεσμένοι και αγχωμένοι το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που διοχετεύει αίμα στους επιθετικούς μύες, όπως είναι οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι, που κινητοποιούνται στην άμυνα ή την επίθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει το αίμα από το δέρμα και να μειώνεται η κυκλοφορία στους ιστούς, που χάνουν την ικανότητα τους να αποτοξινώνονται. Αν και δεν μπόρεσα να εξαλείψω το στρες της καθημερινότητας, τουλάχιστον το μείωσα σε μεγάλο βαθμό υιοθετώντας κάποιες τεχνικές, όπως να παίρνω βαθιές ανάσες, να ακούω χαλαρωτική μουσική και να διαβάζω ευχάριστα πράγματα και να αποφεύγω τα δυσάρεστα.

Και τέλος το πιο σημαντικό που κατάφερα ήταν να αγαπήσω το σώμα έτσι ακριβώς όπως είναι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν τρώμε σωστά, κάνουμε γυμναστική και διαλογισμό για να χαλαρώσουμε, δεν πρόκειται να εξαφανίσουμε την κυτταρίτιδα. Γι αυτό και πρέπει να αγκαλιάσουμε το σώμα μας και να διώξουμε μακριά τις εμμονές. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι το 80% των γυναικών έχει κυτταρίτιδα χάρη στα γονίδια και θα καταλάβουμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε και να αγαπάμε το εαυτό μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.