WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Οκτωβρίου 2017

avocado-eggs-jalapeno-cheddar-waffles-683x1024.jpg

Η ποσότητα πρωτεΐνης που ο καθένας μας χρειάζεται ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητας. Ως γενική σύσταση, το USDA προτείνει 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό  σωματικού βάρους . Οι άνθρωποι που είναι πιθανό να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι εκείνοι που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες, έχουν χρόνιες ασθένειες και ορισμένοι χορτοφάγοι. Παρακάτω ακολουθούν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης.

 Θέλετε να τρώτε συνέχεια γλυκά. Εάν καταναλώνετε πολλές τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, όπως γλυκά,  τους χωνεύετε πιο εύκολα και προκαλείται απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η άνοδος ακολουθείται από μια πτώση του σακχάρουν με αποτέλεσμα να αναζητάτε κάτι γλυκό και έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Τα μαλλιά σας αραιώνουν. Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη. Αν λοιπόν δεν λαμβάνετε την ποσόστητα που σας αναλογή τότε με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας αρχίζουν να λεπταίνουν ή ακόμα και να πέφτουν.  Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας σταματά να χρησιμοποιεί πρωτεΐνη για τις βασικές λειτουργίες.

Διαβάστε εδώ: Έκανα το clean eating για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Τα νύχια είναι αδύναμα και το δέρμα σας θαμπό. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των νυχιών και των κυττάρων του δέρματος. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα, τότε μπορεί να διαπιστώσετε τα συμπτώματα στα μαλλιά και στα νύχια.

Αρρωσταίνετε συχνά. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν λοιπόν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη με την πάροδο του χρόνου μπορεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αποδυναμωθεί.

Νιώθετε κουρασμένοι ή αδύναμοι. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα νιώσετε αμέσως αδυναμία. Όμως μακροπρόθεσμα μπορεί το σώμα σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους μύες για να έχει επαρκή πρωτεΐνη, οδηγώντας σε απώλεια ενέργειας και δύναμης. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.