WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανακούφιση από το άγχος: Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν 


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Οκτωβρίου 2023

Ανακούφιση από το άγχος: Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν 
pexels
Το άγχος είναι η απάντηση του σώματός μας στα καθημερινά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Όλοι βιώνουμε άγχος. Το άγχος μπορεί να είναι θετικό και να μας παρακινήσει να πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλά μπορεί επίσης να είναι αρνητικό και καταστροφικό, επηρεάζοντας πολλούς τομείς της ζωής μας

Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο ή υπερβολικό, είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστείτε και να το αντιμετωπίσετε. Το χρόνιο άγχος συσσωρεύεται έτσι ώστε να φαίνεται σαν ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής. Και πολλές φορές είμαστε τόσο απασχολημένες που δεν έχουμε τον χρόνο για να επιβραδύνουμε και να σκεφτούμε πώς το άγχος επηρεάζει τη ζωή μας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε καταβεβλημένες, καταθλιπτικές ή δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ποιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή που βοηθούν στο άγχος;

Ακούστε το σώμα σας

Το άγχος μπορεί να είναι ύπουλο. Στον σημερινό κόσμο, επειδή κινούμαστε με τόσο γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε το άγχος καταπονεί το σώμα μας. Είναι πιθανό να μην αναγνωρίζουμε καν πότε μας επηρεάζει, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ακούγοντας το σώμα σας και αναγνωρίζοντας πότε είστε αγχωμένες, μπορείτε να καταπολεμήσετε τις συνέπειες του υπερβολικού άγχους από νωρίς.

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Αν και μπορεί να μην υπάρχει μια θαυματουργή θεραπεία για το άγχος, υπάρχουν ορισμένες τροφές που τροφοδοτούν και θρέφουν το σώμα, διατηρώντας την υγεία μας.

Αντιοξειδωτικά: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν τη βλάβη στα κύτταρα. Μερικές διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν, το τσάι, τα βατόμουρα, τα παντζάρια, τα φασόλια, τις ντομάτες, το λάχανο, ακόμη και τη μαύρη σοκολάτα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία είναι μια απάντηση στο άγχος. Μπορείτε να τα πάρετε από τους ξηρούς καρπούς, σπόρους λιναριού και chia, προϊόντα σόγιας και ψάρια.

Βιταμίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ορισμένες βιταμίνες, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας βοηθήσει να ανακάμψετε και να διατηρήσετε την ενέργειάς σας σε υψηλά επίπεδα.

Οι βιταμίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή, μπορούν να ληφθούν από διάφορες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των άπαχων κρεάτων και των ψαριών, καθώς και τροφών εμπλουτισμένες με βιταμίνες

Προσοχή στις τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος

Ορισμένες τροφές μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα σας ή να επιδεινώσουν την απόκριση στο στρες. Η καφεΐνη, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Το αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει και να λειτουργήσει ως καταθλιπτικό. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε φουσκωμένες και κουρασμένες.

Καταναλώστε τα γεύματά σας ήρεμα και χαλαρά

Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα ή να τρώτε στο τρέξιμο. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, ενώ όταν τρώτε βιαστικά, μπορεί να προκαλέσετε δυσπεψία. Χρησιμοποιήστε την ώρα του φαγητού για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε τη γεύση του και να σκεφτείτε την ημέρα σας.

Jenny.Gr
pexels

Αποφύγετε να τρώτε για να ανακουφίσετε το άγχος

Μερικοί άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό για να νιώσουν ανακούφιση όταν βρίσκονται υπό πίεση. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και ενοχές. Εάν και εσείς χρησιμοποιείτε το φαγητό για να μειώσετε το άγχος, προσπαθήστε να βρείτε άλλες ενέργειες που σας χαλαρώνουν, όπως να κάνετε μια βόλτα, να παίξετε με το κατοικίδιό σας ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Κοιμηθείτε σωστά

Ο ποιοτικός ύπνος επηρεάζει άμεσα την ψυχική και σωματική υγεία, επομένως είναι σημαντικό να καθιερώσετε ένα τακτικό μοτίβο ύπνου. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για έναν καλό ύπνο:

  • Τηρήστε ένα πρόγραμμα προσπαθώντας να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο ύπνου για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τον ύπνο σας.
  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
  • Δημιουργήστε ένα δωμάτιο που να είναι ιδανικό για ύπνο, διατηρώντας το δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.
  • Προσπαθήστε να επιλύσετε τις ανησυχίες σας πριν κοιμηθείτε. Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για την επίλυση προβλημάτων ή την καταγραφή των σκέψεων.

· Ασκηθείτε

Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή τα αθλήματα, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να αποσπάσει την προσοχή σας από τις ανησυχίες και να ανακουφίσει την ένταση και το άγχος. Επιπλέον η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει το άγχος στο σώμα σας.

Πάρτε αγκαλιά ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Το σωματικό άγγιγμα μπορεί να κάνει πολλά για να ανακουφίσει το άγχος σας. Η αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Όταν αγκαλιάζετε κάποιον, απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και χαμηλότερα επίπεδα στρες. Η ωκυτοκίνη προκαλεί επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ορμόνης του στρες, νορεπινεφρίνη, ενώ μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση χαλάρωσης.

Μην φοβάστε λοιπόν να ζητήσετε από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μια αγκαλιά αν τη χρειάζεστε. Είναι καλό και για τους δυο σας και μπορεί να είναι μία από τις απλούστερες μορφές ανακούφισης από το άγχος που υπάρχουν.

Επαναξιολογήστε τις προτεραιότητές σας

Εάν προσπαθείτε να συμπιέσετε 20 ώρες δουλειάς σε 16 ώρες, θα αγχωθείτε υπερβολικά πολύ. Η μείωση του φόρτου εργασίας σας μπορεί να είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να περάσετε τη μέρα σας καλύτερα.

Η βελτίωση των δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου μπορεί να σας επιτρέψει να ελαχιστοποιήσετε τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζετε και να διαχειριστείτε καλύτερα αυτούς που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Όταν είστε σε θέση να ολοκληρώσετε τα πάντα στη λίστα των απαιτήσεων χωρίς το άγχος της βιασύνης, η ζωή σας θα είναι πιο εύκολη.

Αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες αναψυχής

Οι δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος. Ωστόσο, οι περισσότεροι νιώθουν ότι η ζωή τους είναι πολύ απασχολημένη για ένα χόμπι, ή για επιπλέον διασκέδαση. Όμως, το να βρείτε χρόνο για δραστηριότητες αναψυχής, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Και όταν αισθάνεστε καλύτερα, θα έχετε καλύτερη απόδοση σε όλα όσα κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η εύρεση στρατηγικών ανακούφισης από το άγχος, μπορεί να χρειαστεί μερικούς πειραματισμούς. Επίσης ορισμένες στρατηγικές μπορεί να απαιτήσουν πρακτική. Αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να αναζητάτε τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής με υγιεινό τρόπο. Το να διατηρείτε το άγχος σε διαχειρίσιμο επίπεδο, είναι σημαντικό για τη συνολική σας ευημερία και υγεία.

Δες όλο το αφιέρωμα Be PROactive εδώ