WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως τρως πολλή ζάχαρη; 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις


JTeam

6 Δεκεμβρίου 2023

Μήπως τρως πολλή ζάχαρη; 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
Pexels/ Karley Saagi
Όλοι αγαπάμε τη ζάχαρη, αλλά χρειάζεται μέτρο 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία. Πάντα ξέρεις ότι πρέπει να την αποφεύγεις, αλλά πάντα υποκύπτεις. Τουλάχιστον, είναι σημαντικό να διατηρείς μια ισορροπία στην κατανάλωσή της.

Και αυτό που σίγουρα χρειάζεται να γνωρίζεις, είναι ότι η ζάχαρη μπορεί να κρύβεται και σε τροφές που δεν το περιμένεις. Πώς, όμως, θα καταλάβεις ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη;

Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις.

Αναζητάς συνεχώς κάτι γλυκό

Αν διαπιστώσεις ότι αναζητάς συνεχώς τροφές και ποτά που περιέχουν ζάχαρη, τότε αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην έντονη επιθυμία υπερκατανάλωσης, λόγω της αύξησης και της πτώσης του σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται και μειώνεται πιο γρήγορα όταν καταναλώνεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι οποίες δεν περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες.

Τα επίπεδα ενέργειάς σου έχουν έντονες διακυμάνσεις

Άλλο ένα σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσεις μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης είναι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειάς σου, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ταχείες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν τρως πολλή ζάχαρη, θα έχεις παρατηρήσει ότι από μια αισθάνεσαι δραστήριος και ξαφνικά το level κούρασης «χτυπάει» κόκκινο.

Αντιμετωπίζεις χρόνιους πόνους

Δυστυχώς, η συνεχής κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πόνους. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine αποδεικνύει ότι τα πολλά λιπαρά και η ζάχαρη σε οστεοαρθριτικούς ασθενείς μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο χρόνιο πόνο, ενώ μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition αναφέρει ότι η πρόσθετη ζάχαρη είναι «συνεργός της φλεγμονής» και επομένως μπορεί να συμβάλει στον χρόνιο πόνο.

Αισθάνεσαι συνέχεια ότι πεινάς

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σε αφήνουν να αισθάνεσαι πεινασμένος. Η ζάχαρη είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, οπότε όταν τελειώσεις με την κατανάλωση της, μπορεί να αισθάνεσαι ότι έχεις χορτάσει. Αυτό, όμως, διαρκεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο οργανισμός καίει τη ζάχαρη γρήγορα, επειδή στερείται πραγματικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά.

Έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένους ανθρώπους. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης και των υψηλότερων επιπέδων αρτηριακής πίεσης σε συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 65-80 ετών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.