WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λόγοι που δεν χάνετε κιλά ενώ κάνετε δίαιτα


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Απριλίου 2017

pexels-photo-218844.jpeg

 

  1. Δεν τρώτε αρκετά.

 Αν καταναλώνετε πολύ λίγες θερμίδες, λιγότερο από 1200, την ημέρα με σκοπό να φτάσετε στο στόχo σας πιο γρήγορα, κάνετε μεγάλο λάθος. Όταν τρώτε πολύ λίγο, το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση στρες με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Επίσης αρχίζετε να καίτε μυϊκή μάζα για να έχετε ενέργεια και αυτό επιβραδύνει ακόμα περισσότερο το μεταβολισμό σας.

Η λύση: Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να μην καταφεύγετε σε αυστηρές δίαιτες γιατί μετά έχετε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένατε.

  1. Τρώτε πάρα πολλή ζάχαρη.

Δυστυχώς η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν παντού, ακόμα σε πολλά φαινομενικά υγιή τρόφιμα.  Όταν τρώτε ζάχαρη μετά πεινάτε περισσότερο, γιατί πέφτουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η λύση: Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και βρείτε εναλλακτικές πηγές ζάχαρης.

Διαβάστε επίσης: Οι πιο εύκολοι τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη

  1. Τρώτε πάρα πολύ αλάτι.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition , διαπίστωσε ότι όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι μετά πεινάμε περισσότερο. Επίσης η περίσσεια νατρίου προκαλεί κατακρατήσεις και έτσι νιώθετε αλλά και είστε φουσκωμένοι.

Η λύση: Μειώστε το αλάτι που βάζετε κατά το μαγείρεμα. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα προϊόντα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά έχουν αλάτι, άρα έχετε πάρει ήδη αρκετή ποσότητα νατρίου.

  1. Δεν τρώτε αρκετό λίπος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε καλά λιπαρά, αυξάνει την όρεξη. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν δεν υπάρχει καθόλου λίπος στο φαγητό σας οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται πολύ πιο γρήγορα, γεγονός που σας κάνει να πεινάτε και πιο γρήγορα. Τα καλά λιπαρά επιβραδύνουν την πέψη και σας κρατάνε χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η λύση: Να παίρνετε περίπου 40 γραμμάρια λίπος την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε υγιεινά λιπαρά όπως σαρδέλες, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελαιόλαδο.

  1. Δεν κοιμάστε αρκετά.

Όσοι υποφέρουν από αϋπνίες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 400 θερμίδες περισσότερες σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ.  

Η λύση: Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε και να κοιμάστε πιο εύκολα.

  1. Δεν πίνετε νερό πριν το φαγητό

Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψετε την πείνα με τη δίψα και να φάτε χωρίς πραγματικά να πεινάτε.  

Η λύση: Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι πίνανε νερό 30 λεπτά πριν το φαγητό, καταναλώνανε λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου νερό. Προσπαθήστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό, τσάι χωρίς ή κάποιο άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη, ώστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.